Якщо вірити вченим, то всім нам потрібно навчитися читати стоячи. Вони стверджують, що саме в такому положенні людина правильно тримає поставу, дотримується потрібної відстані від книги до очей, а органи, хребет і шия не напружені. При цьому зберігається хороший кровообіг – мозок отримує достатню кількість речовин та кисню, а отже, краще працює. А ось улюблена всіма поза для читання "лежачи", як виявилося, дуже шкідлива здоров'ю.

І справді, кожен із нас у дитинстві чув від батьків, що читати лежачи шкідливо, адже можна зіпсувати зір.

Вся справа в тому, що при перегляді тексту лежачи на спині м'язи очей сильніше напружуються і швидше втомлюються. Це не завдає великої шкоди при короткочасних епізодах, але при систематично неправильному положенні, особливо у дітей, можливі різні порушення.

Крім того, при такому читанні важко забезпечити гарне висвітлення тексту, що дуже впливає на зорове перевтому. Так, освітлення має бути помірним, не тьмяним і не надто яскравим. Лампу, бра або торшер варто поставити ззаду або направити так, щоб світло падало зверху і не зліпило. Найкраще, щоб він був розсіяним та м'яким. Жодних софітів та яскравих ламп, як в операційній.

А ще в такій позі неможливо зберегти потрібну дистанцію від книги до ока, а вона повинна бути не менше 30-35 см. Неправильна відстань провокуватиме сухість очей, а також відчуття пелени перед очима. У короткозорих людей це може погіршити ситуацію — спровокувати падіння гостроти зору.

Крім перенапруги очей відбуваються й інші шкідливі процеси:

Популярні новини зараз

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще
  • Коли ви читаєте, розташувавшись на спині, нахиляєте голову вперед. У такій позі напружується шийний відділ. Це призводить не тільки до болів у шиї, але й порушує кровообіг до голови, що негативно відбивається і на очах.
  • Коли ви лежите на животі, то напружуються шия, хребет і здавлена ​​область черевної порожнини. Перебуваючи тривалий час у такому положенні, ви відчуєте біль і навіть оніміння м'язів.
  • При читанні лежачи на боці викривляється хребет, здавлюється черевна порожнина, навантаження на руку, на яку ви спираєтеся.

Читайте також:

Ці гроші вам точно не завадять: хто з українців може отримати 994 гривні через погіршення здоров'я

Тепер проблеми почнуться у кожного: що станеться, якщо ви проігноруєте повістку поштою

Потужна аварія на Львівщині: біля маршрутки знесло передню частину після удару з бензовозом – без жертв не обійшлося