Щороку мільйони городників-аматорів вирощують часник на своїх ділянках. Одне з важливих питань після збору врожаю стосується необхідності обрізання часнику.
Обрізати не слід протягом 2-3 тижнів. А коли обрізаємо, залишаємо близько 10-15 см стебла.
При занадто короткому обрізанні часник втратить вагу і соковитість, також порушиться цілісність сухих лусочок, що криють.
Насамперед треба обрізати сухе «бадилля», залишаємо майже все стебло, зберігаємо в такому вигляді насипом, можна в мішку.
А вже восени поступово коротшаємо до зручних розмірів.
Після просушування при сортуванні часнику за фракціями потрібно злегка обрізати коріння. Залишимо близько 5-7 см.
Зеленський вперше розкрив деталі операції "Павутина": яку роль у ній відігравали російські водії
Шок на ринку: супермаркети продають молоду картоплю за рекордно низькою ціною
Яке церковне свято 7 червня: що не можна робити і чим небезпечна вода сьогодні
"Перемога буде своя": експерт пояснив, як в Україні закінчиться війна, цей сценарій сподобається не всім
А при обрізанні стебла практично «чисто». Залишимо від 0,2 до 0,5 см.
Переваги обрізки часнику після збирання:
- Поліпшення зберігання. Обрізання бадилля та залишків коренів допомагає продовжити термін зберігання головок часнику. Це пов'язано зі зменшенням випаровування вологи та запобіганням гниття.
- Формування правильної форми. Акуратне обрізування дозволяє надати головкам округлу щільну форму, що підвищує їх товарний вигляд.
- Профілактика хвороб. Видалення бадилля та коріння знижує ризик ураження часнику грибковими захворюваннями при зберіганні.
- Поліпшення підсушування. Після обрізки часник краще просихає, що сприяє тривалішому зберіганню.
Читайте також:
Соковитіша та хрумка: рецепт швидкої маринованої капусти шматочками в банку