Одна з найулюбленіших процедур кожного українця перед сном — перегляд телевізора. Ще б пак, цікава телепрограма, фільм чи серіал перед сном допомагає переключитися, відволікає від думок і проблем, знижує тривожність. Ось тільки сомнологи шокували, що під шум телевізора спати категорично не можна.

І справді, заснути під час перегляду телепередач або серіалів досить легко.

Причини дуже прості:

  • перегляд телепрограм, фільмів чи серіалів допомагає переключитися, відволікає від думок та проблем, знижує тривожність;
  • дається взнаки втома після робочого дня і стан розслабленості поступово переходить у сон;
  • багато хто воліє дивитися телевізор лежачи, а таке положення теж сприяє сонливості.

Але як виявилося, надмірне освітлення від лампи або від включеного телевізора суттєво погіршує якість сну, порушує циркадні ритми та пригнічує вироблення мелатоніну.

Вся справа в тому, що навіть крізь повіку сітківка ока вловлює синє світло від телевізора, що сигналізує мозку людини зберігати стан неспання, тому не дає центральній нервовій системі піти в глибоку фазу сну і руйнує мелатонін.

Довідка:

Крім того, в результаті дослідження Школи медицини Північно-Західного університету Чикаго доведено, що ті, хто спить навіть при найменшому освітленні, частіше страждають на діабет, ожиріння та гіпертонію.

А ще світло від телевізора може впливати на здатність людини регулювати рівень глюкози.

Нагадаємо, що сон є основою здорового життя людини. Дорослим людям потрібно регулярно спати щонайменше сім годин на добу. У той же час дітям і людям похилого віку для повноцінного відпочинку потрібно більше часу (так як і людям з хронічними захворюваннями).

До речі, рекомендована "доза" сну залежить від віку людини.

Читайте також:

Ірину Фаріон розстріляли прямо на вулиці Львова посеред дня: постріл у голову та калюжа крові на асфальті - відео

А ось тепер доведеться лізти у заначку: українцям готують серйозне підвищення податків

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне