Найпоширеніший спосіб заготівлі фруктів та ягід на зиму – варіння варення, джему або мармеладу. Якщо готувати ці ласощі з дотриманням усіх правил, вони збережуть смак продукту та його корисні якості, а також виглядатимуть не гірше ніж у найвишуканішому кафе. І почати слід із вибору спеціального посуду.

Так, посуд для варіння варення потрібно вибирати з урахуванням матеріалу, форми та обсягу.

Не останню роль у виборі відіграє вид ягід та фруктів, які використовуються для заготовок. Якщо для солодких яблук підходять різні варіанти, то для смородини та вишні з високим вмістом кислот доведеться обмежитися лише певними видами.

Так, досвідчені кухарі та домашні господині рекомендують використовувати для варіння варення неглибокі ємності з широким дном. У них ласощі прогріваються рівномірно, а зайва волога випаровується з великої площі поверхні, не встигаючи перетворити м'які та ніжні ягоди на розварену безформну масу.

Варення. Фото: YouTube

Але найголовніше - слід уникати використання посуду з алюмінію, який не захищений емаллю. Вся справа в тому, що кислоти, що містяться в ягодах і фруктах, руйнують оксидну плівку, якою покривається поверхню виробів з алюмінію, і в їжу починають виділятися шкідливі хімічні сполуки.

Популярні новини зараз

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Якщо інших ємностей під рукою немає, слід негайно після приготування перекладати готовий десерт в банки.

А ось ідеальним рішенням для варіння буде мідний таз. Не дарма посуд з міді належить до класу преміум - у ньому поєднуються благородний зовнішній вигляд та відмінна функціональність, зокрема – теплопровідність. Приготовлене в мідному тазі варення не підгорить і не зацукрується у процесі зберігання.

До речі, що ширше дно, то краще. При великій площі зіткнення з вогнем таз нагріється швидше і рівномірніше, отже, нижня ділянка варення не перетравиться.

А щоб посуд не пригорів, вибирайте таз із цілим, рівним, плоским дном. В іншому випадку доведеться витратити чимало сил і часу на відшкрябання нагару в щілинах та зазорах.

Читайте також:

Розбавлятимемо варення водою: в Україні злетять ціни найпопулярніші напої

Навіть найситіший попросить добавки: рецепт салату з молодою картоплею, куркою та маринованою цибулею

Вам допоможе звичайна гірчиця: як до блиску помити посуд, якщо в будинку немає гарячої води