Так уже склалося історично, що в Україні майже кожен овочівник, хай і трошки, але вирощує картоплю на своїй ділянці. Деякі вирощують для потреб, а хтось для продажу. Але як для одних, так і для інших гостро стоїть питання збереження картоплі.
І справді, картопля рекомендується зберігати у прохолодному, темному, вентильованому місці, наприклад, у шафі, коморі чи льоху. При цьому температура повітря в сховищі повинна бути в межах 4-5 ° C , оптимальна вологість повітря - 80-90%.
важливо!
- Заборонено зберігати картопля поблизу печей, камінів, радіаторів та іншого опалювального обладнання та джерел тепла.
Накрити плоди можна соломою, стружкою, торфом або мішковиною.
Можна картоплю пересипати лушпинням цибулі.
Складати картоплю найкраще в дерев'яні ящики, щоб запобігти її контакту з залізом, бетоном, цеглою.
Відключення світла завтра, 22 листопада: Укренерго озвучив графіки – заряджайте павербанки та ліхтарики
Відключення світла будуть довше: Укренерго терміново вводить жорсткі графіки – вже з сьогодні
Доплати до пенсії: які види соціальної допомоги отримають пенсіонери
Світла не буде довго: ДТЕК і Укренерго вводять екстрені відключення - графіки не працюють
важливо!
- У холодильнику картопля довго не зберігатиметься. Справа в тому, що низька температура та висока вологість можуть спровокувати утворення цукру в картоплі. Це призведе до зміни смаку та текстури.
Дуже важливо, щоб картопля, призначена для зберігання, була без хвороб, досить чистою і сухою. Однак його не можна мити, а лише обтрусити від надлишків ґрунту після просушування.
важливо!
- Пізній сорт пролягає 6-8 місяців.
- Середньостиглий сорт не псується протягом 4-5 місяців.
- Рання картопля максимум протримається протягом двох місяців.
До речі, картопля не любить сусідство з іншими овочами, окрім буряків. Остання добре вбирає вологу і не дає картоплі швидко зіпсуватись.
Проростанню картоплі також перешкоджає лимон. Також затримує цей процес м'ята.
Не слід зберігати картоплю разом із цибулею чи часником – вони стимулюють проростання.
До речі, якщо порушити умови зберігання, картопля зіпсується і стане непридатною для приготування їжі. Наприклад:
- при температурі нижче 7 °C картопля замерзне і стане солодкою на смак;
- якщо повітря занадто сухе, бульби при зберіганні зморщуються і розм'якшуються;
- занадто висока температура зберігання та доступ світла призведе до того, що картопля позеленіє або проросте.
Читайте також:
Цей секрет вас точно здивує: як правильно варити молоду картоплю, щоб вона була незрівнянною