Літо - пора тепла та сонця. Ось тільки 2024 року Україну спіткало "пекельне" літо зі смертоносною спекою. І така ситуація спостерігається у багатьох країнах у всьому світі.

І справді, за даними кліматичної служби Європейського Союзу Copernicus кожен із останніх 13 місяців бив рекорди як найспекотніший в історії спостережень. І липень не є винятком.

Так, 2024 року рекордна спека обрушилася на кілька країн Америки, Африки, Європи та Азії. Очікується, що протягом наступних семи днів температура в багатьох країнах, включаючи Грецію, Румунію, Молдову та Україну, перевищить 40°C, що на 10-12°C вище за середній показник за період останніх 20 років.

У таких умовах отримати тепловий або сонячний удар простіше, тому потрібно знати, як уберегтися від небезпечного сонця.

Наприклад, прийнято вважати, що світлий одяг краще зберігає прохолоду. Проте, проведене у 1980 році дослідження бедуїнських племен, які носять виключно світлий одяг, не знайшло зв'язку між кольором їхнього одягу та температурою тіла.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Показати ще

Існує, щоправда, варіант, що має явну перевагу: біла хустка на шиї, так званий "японський кондиціонер". Суть даного методу охолодження полягає в тому, що потрібно взяти чисту білу хустку, намочити її в холодній воді і пов'язати на шию. Коли хустинка висихає, її потрібно намочити знову. Кажуть, навіть за пекельної спеки полегшуючий ефект для людини настає буквально через пару хвилин.

Фокус "японського кондиціонера" ​​полягає в тому, що саме в потиличній частині голови та області сонної артерії є біологічні зони, які охолодивши, сприяють охолодженню всього організму.

А ще японці знають, що всупереч бажанню з'їсти чи випити в спеку щось холодне, цього краще не робити. Виявляється, холодні напої та їжа охолоджують шлунок і серце намагатиметься розігріти організм, тому в результаті людина отримує зворотний бажаний ефект.

Також японці радять обмежити вживання влітку гострих, надто солоних чи кислих продуктів, а також споживання м'яса та морепродуктів.

А ось додавати до свого раціону щось гірке в спеку рекомендується. Виявляється, гіркота сприяє усуненню жару з організму.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю