Кожна досвідчена господиня знає, що пляшечка оцту завжди має бути на кухні – як банка із содою. Однак, якщо вивчити асортимент магазинів, виявиться, що цього продукту там десяток видів. Стало відомо, який оцет підходить для маринування, а який – ні.

Зазвичай у магазинах продається п'ять основних видів оцту, серед них:

  • їдальня;
  • яблучний;
  • винний;
  • рисовий;
  • бальзамічний.

При цьому не кожен із них підходить для консервації овочів на зиму.

Так, найчастіше для консервування використовується оцет столовий. Це 3-15% водний розчин харчової оцтової кислоти.

Однак для консервації придатний продукт, на етикетці якого зазначено вміст оцтової кислоти щонайменше 5% (за деякими даними, не менше 6%).

Справа в тому, що саме кислотність робить продукти безпечними для тривалого зберігання в банках. Вона блокує розмноження бактерій, адже при неправильній консервації овочів можна захворіти на ботулізм.

Популярні новини зараз

Відключення світла будуть довше: Укренерго терміново вводить жорсткі графіки – вже з сьогодні

Олексій "Позитив" Завгородній вперше зізнався, як освідчився Сахневич: обидвоє були в шлюбі

Полуницю не потрібно вкривати чим завгодно: секрети, які допоможуть відлякати гризунів узимку

Готовий вивести війська з деяких територій: Reuters розповіли про поступки путіна

Показати ще

А ось 4%-ний оцет може зіпсувати консерви. Однак якщо ви зробили такі закрутки, то після остигання їх потрібно помістити в холодильник і з'їсти кілька днів. Тримати довго ці продукти не можна.

До речі, якщо на етикетці написано "розчин оцтової кислоти 9%-ний", то кислоти там має бути саме 9%. Допускається відхилення 0,3%, тобто в цьому випадку її має бути не менше 8,7%. Але не всі виробники дотримуються рецептури і просто дурять споживачів, розбавляючи оцет водою. А такий продукт для консервації годиться.

І ще не рекомендується використовувати оцет з додаванням ароматизаторів, барвників та інших хімічних добавок.

Крім того, важливо стежити за терміном придатності цього консерванту, зберігати його у темному та сухому місці.

Для маринування овочів добре підійде також яблучний чи винний оцет.

Так, наприклад, яблучний оцет за популярністю йде відразу після їдальні. Його радять застосовувати в невеликій кількості як заправку салатів для надання їм цікавішого смакового відтінку, а також при приготуванні білого м'яса або риби.

Що ж до винного оцту, то хоч він і менш популярний, ніж столовий або яблучний, але при цьому він дуже корисний для здоров'я через високий вміст калію та магнію. Такий оцет добре підходить до вишуканих та делікатесних страв, а також для заправки салатів.

Читайте також:

Ідеально з картоплею: ​​рецепт помідорів у томатному соку на зиму – одна банка розійдеться за півдня

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю

Люди відкривають банку за банкою: рецепт апетитних огірків у томатній заливці на зиму