24 квітня у всьому світі православні відзначають Лазареву суботу.

Так, на Лазареву суботу є свої традиції, прикмети і, звичайно, заборони. З давніх-давен православні люди намагалися їх шанувати, щоб не накликати на себе біди. Так як це свято якраз напередодні Вербної неділі, то багато традицій пов'язані саме з цим днем.

Сьогодні згадують Воскресіння праведного Лазаря і заготовляють вербні гілки. За старих часів люди самі ходили Шукати вербу і ламали гілки, щоб принести додому. Зараз вербу можна купити і освятити завтра в церкві.

Сьогодні згадують про диво воскресіння, проводять день в молитві за здоров'я і зцілення близьких. А ось про матеріальні блага краще не молитися. Також можна сходити до церкви, але важливо дотримуватися епідеміологічних норм.

Сьогодні також проводитиметься вечірня церковна служба. На ній можна освятити вербні гілки або вже зробити це завтра вранці.

У народі їх вважають потужним оберегом від напастей і хвороб, хоча священик благословляє не самі гілки, а присутніх в храмі людей.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Показати ще

Також в цю суботу допускається невелике послаблення правил суворого посту. Ті, що постять можуть їсти ікру риби і страви з рослинним маслом. Також дозволяється трохи церковного кагору.

У народній традиції під час церковних свят заборонялася будь - яка робота по дому-від прибирання до рукоділля, вишивки та ремонту одягу. У цей день важливо допомагати іншим людям, за це буде в майбутньому даровано благо. Також заборонено лаятися і лихословити. Краще відмовитися від будь-яких негативних думок.

Також не можна топтати ногами хлібні крихти, які впадуть в цей день зі столу. Вважалося, що це може принести багато біди в будинок і тому, хто це буде робити. Тому потрібно бути гранично акуратним.

Раніше Hyser писав про те, що українська розвідка попередила про те, що на Великдень може бути теракт у церкві.

Також писали, що як проходитиме святкування Великодня під час карантину.

Нагадаємо, що як відбуватиметься освітлення куль на Великдень.