Українцям роз'яснили, чому суми в платіжках за електроенергію виявляються вищими за реальне споживання.

Тонкощі формування платіжок за електроенергію роз'яснили у прес-службі оператора системи розподілу електроенергії компанії Yasno.

Щомісяця оператором розраховується з урахуванням переданих клієнтом показань лічильника обсяг спожитої їм електроенергії. Кількість спожитих кіловат повинен передати або клієнт, або "розумний лічильник". Вони також можуть бути зафіксовані контролером у його особистому відвідуванні житла клієнта.

Якщо ж клієнт не передав показання вчасно, то оператором розраховується середньодобовий обсяг кіловат, які споживає домогосподарство. Основою для обчислення середньодобової витрати є два останні показання, які були зафіксовані у попередні періоди.

Різниця між цими показаннями ділиться на кількість днів, яка пройшла між їх фіксацією, і таким чином визначається середньодобове споживання енергії.

Після розрахунків, зроблених оператором системи розподілу, дані передаються компанії-постачальнику електроенергії. Він же, у свою чергу, формує на основі одержаних цифр рахунок для клієнта.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

"Саме через несвоєчасну або нерегулярну передачу показань оператор системи розподілу змушений визначати обсяг „за середнім". Він може істотно відрізнятися від фактичного споживання, як у меншу, так і у більшу сторону. Відповідно, і сума в рахунку може не відповідати очікуванням клієнта ", - повідомляють у прес-службі.

Для запобігання переплат і отримання рахунку, що відповідає показанням лічильника, у компанії Yasno рекомендують дотримуватися своєчасності передачі показань лічильників.

"Однак якщо з певних причин (наприклад, за відсутності електроенергії) немає можливості зробити це у певний період, можна повідомити свідчення в інший час. Найголовніше - робити це регулярно, приблизно в однакові дати щомісяця, і тоді розрахунок обсягу споживання та сума до оплати будуть максимально точними", - пояснили в компанії.

Читайте також:

Буде "м'ясорубка": військовий експерт розповів, що станеться із російськими військами, намагаючись увірватися до Києва.

Військовий льотчик попередив про звільнення Криму: спочатку треба буде виїхати всім

Росіяни похвалилися перед ЗСУ, збивши свій сучасний вертоліт. Фото