В Україні планують запровадити нову систему контролю за використанням нафти, газового конденсату та розчинників, щоб зменшити кількість неякісного палива для автомобілів. У парламенті вже зареєстрували законопроект №1021.

Згідно з поясненням до законопроекту, в Україні багато переробляють сирий газовий конденсат на бензин, який потім використовується для створення бензинів, які не відповідають стандартам. У процесі виробництва використовують різні компоненти, такі як метанол або біоетанол, щоб покращити якість бензину. Це призводить до виробництва великого обсягу неякісного палива, що продають на заправках без сплати податків.

Автори законопроекту пропонують зробити нафту та газовий конденсат підакцизними товарами з нульовим акцизом, а також запровадити податок на розчинники та розріджувачі з використанням спеціальних податкових векселів. Також пропонується покращити систему відстеження руху палива.

Очікується, що ці заходи допоможуть боротися із незаконним ринком палива та зменшать кількість неякісного бензину на українських заправках. Але наскільки це буде ефективно, покаже час.

Наразі законопроект перебуває на розгляді у парламентському комітеті з фінансів, податків та митної політики. Дослідження, проведене Інститутом споживчих експертиз, показує, що близько 30% бензину А-95 на українських заправках мають серйозні проблеми з якістю. Запровадження нових податків із липня 2023 року також збільшило привабливість фальсифікації палива. Це призвело до того, що деякі водії віддають перевагу заправкам з нижчими цінами, де, на жаль, часто продають фальсифіковане паливо.

Читайте також:

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Показати ще