Більшість пенсіонерів отримує свої державні виплати на картку, але банк може заблокувати вас рахунок.

Так, це цілком реально і краще знати про це заздалегідь, щоб розуміти, що робити в цьому випадку і залишитися без грошей надовго. Журналіст Сергій Коробкін розповів , коли і чому можуть заблокувати рахунки українців (усіх українців, не лише пенсіонерів), а також, як із цим впоратися.

Банківська картка

Експерт пояснив, що на час воєнного стану діє певна заборона на стягнення з пенсій та стипендій. Проте є винятки, за яких навіть із пенсіонера можуть стягнути частину коштів. У квітні 2023 року скасовано мораторій на стягнення, який забороняв накладати арешт на рахунки із сумою менше 100 000 грн. З того часу почалося масове блокування карток.

Коробкін підкреслив: "Згідно із законом про виконавче провадження на період мирного часу встановлено особливі правила звернення стягнень на пенсію. З виплати можуть примусово стягувати кошти у розмірі не більше 20% від розміру місячної пенсії".

Гроші

Популярні новини зараз

Готуємося до шаленого зростання цін на пальне: як їздити на авто, щоб не розоритися

Передбачення кінця світу: у записах Ньютона знайшли "фатальну" дату

Для осені це найкращий сніданок: рецепт яблучних оладок - змішайте склянку кефіру, яйце та фрукти

Служити повинні всі громадяни: екслідер Тартак розповів про несправедливість "українців у тилу"

Показати ще

Для часткового розблокування рахунку можна звернутись до виконавця, який наклав арешт, із відповідною заявою. Протягом двох днів виконавець має зняти арешт на суму до 14 200 грн. з одного рахунку.

Журналіст наголосив, що на період дії військового стану виконавчі провадження зі стягнення з пенсій припиняються. Виняток становлять три ситуації: стягнення аліментів, відшкодування збитків через каліцтва чи смерть внаслідок кримінального правопорушення, і навіть якщо боржник є громадянином Росії.

Читайте також:

Мінімалка замість пенсії: хто опиниться за межею бідності.

ПФУ заборгував пенсіонерам мільярди гривень: чи виплатять заслужені пенсії?