В Україні триває режим загальної мобілізації та громадян нашої країни вже почали отримувати повістки поштою.

Але, як виявилося, не всі нали, що перша повістка, яку отримують чоловіки - повістка для уточнення даних. Тобто вона не передбачає відправлення на навчання і. тим паче в зону бойових дій. Так що ж таке "бойова" повістка і коли її дають.

Повістка

Бойова повістка, також відома як мобілізаційне розпорядження, це документ, який видається військовозобов'язаним для негайного призову на службу під час мобілізації. Вона вимагає термінової явки у вказане місце збору для подальшого направлення до військової частини. На відміну від звичайних повісток, бойова повістка означає готовність до відправки на службу.

Бойова повістка містить ключову інформацію: ПІБ військовозобов'язаного, дату та місце явки, адресу військової частини та перелік необхідних документів, у тому числі паспорт та військовий квиток. Цей документ видається особисто та його відмова чи ігнорування тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Важлива відмінність бойової повістки від звичайної полягає в тому, що її не можна одержати випадково на вулиці. Її вручають лише після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та після того, як усі облікові дані вже уточнені. Тобто військовозобов'язаний уже пройшов усі необхідні перевірки перед одержанням цього документа.

Популярні новини зараз

Секретні інгредієнти, з якими тушкована капуста стане неземним смаколиком

Доленосне рішення ЗСУ: якою тепер буде мобілізація для чоловіків 50+

Чергова перемога: бійці ГУР зачистили завод у Вовчанську від росіян та передав його ЗСУ

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

ТЦК

Ігнорування бойової повістки може мати серйозні наслідки. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, за ухилення від явки після отримання мобілізаційного розпорядження передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Читайте також:

Долеве рішення ЗСУ: якою тепер буде мобілізація для чоловіків 50+.

Порядок денний вручать прямо в під'їзді, і це буде не ТЦК чи "Укрпошта": чим здивує мобілізація восени.