Валюта у формі CBDC – це цифрова валюта центрального банку, аналог готівки, що є законним платіжним засобом біля тієї чи іншої країни.

Е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк України.

Іншими словами, е-гривня – це крок уперед у цифровому фінансовому просторі, що сприяє модернізації платіжної системи.

Мета е-гривні – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форму гривні.

Як працює е-гривня

Цифрові валюти центральних банків країн (CBDC), зокрема, та е-гривня, працюють на базі технології блокчейн.

Популярні новини зараз

Виноград засохне і його доведеться вирубати: що в жодному разі не повинно рости поряд з ним

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Готується відставка Шойгу: вже заарештували його головного заступника, який жив у особняку з "Майстра та Маргарити"

Допоможе звичайна манка: навіщо досвідчені садівники розсипають її городом перед зимою

Показати ще

Простіше кажучи, сучасні електронні гроші – це цифри, записані на рахунках у комерційних чи утримуваних банках. Для банку залишок на вашому рахунку є частиною його зобов'язань. Саме можливість банку виконати це зобов'язання у будь-який момент та надає цим записам вартісну основу.

Часто е-гривню плутають із криптовалютою, адже вона працює за такою ж технологією, але е-гривню випускає Нацбанк із прив'язкою до національної валюти. Тому їх можна обміняти на готівку чи безготівку у співвідношенні 1:1, а криптовалюта не має постійної ціни.

Українці зможуть розраховуватися за електронною гривнею або просто гаманцем, відкритим у будь-якому банку. Нагляд за електронними грошима здійснюватиме Нацбанк.

З одного боку, це добре, тому що розрахунки будуть прозорішими. З іншого боку, можуть звузити свободи, адже органи влади матимуть змогу відстежувати те, хто й куди витрачає кошти. Наскільки буде зручним та легким використання е-гривні, покаже лише час.

Проте, використання е-гривні може допомогти у скороченні оборотів готівки, що зменшить можливість фінансових маніпуляцій.

Переваги е-гривні

Це захищеність (погашення та розрахунок гарантуються Національним банком України), миттєвість, безпека, прозорість.

Вони гроші самі по собі і ніяк не залежать від можливості банків чи інших фінансових посередників їх обслуговувати. Тому розрахунки ними будуть набагато дешевшими.

За розрахунки карткою, наприклад, банки стягують комісію. Її закладають у ціну товару, від чого не в захваті роздрібні торговці та малий бізнес.

На мою думку, впровадження е-гривні має багато переваг. Воно сприятиме розвитку платіжної інфраструктури країни, включаючи інтеграцію з платіжною інфраструктурою, що існує в країні, що є ключовим для цифровізації економіки.

Впровадження е-гривні сприятиме подальшому зменшенню вартості безготівкових розрахунків та зростанню рівня прозорості розрахунків.