Багато хто погодиться, що хотів би прокидатися вранці не від дзвінка будильника, а від аромату свіжого хліба, що доноситься з кухні. Ще б пак, здавна відомо, що хліб чудово втамовує голод і дарує відчуття тепла та затишку домашнього вогнища. Ось тільки в сучасних сім'ях, особливо міських, випіканням домашнього хліба тепер не займаються, вважаючи, що заняття це клопітке.
Щоправда, зараз, коли вже 260 днів триває в Україні війна та в деяких регіонах дефіцит продуктів, багато українців почали самостійно випікати печиво, пряники та інші солодощі, а також хліб.
Пропонуємо спробувати приготувати бездрожжевий хліб на кислому молоці (простокваші). З вказаної кількості інгредієнтів має вийти булочка приблизно 500 г.
Складові:
- простокваша 1 стакан;
- борошно 300 г;
- олія 1 ст. л.;
- сода 1 неповна ч. л.;
- розчин 0,5 год. л.;
- сахар 0,5 ст. л.
Перед тим, як приступити до приготування хліба, духовку ставимо розігрівати до 200°С.
Беремо глибоку миску, виливаємо в неї кисле молоко, додаємо сіль, цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Потім вливаємо олію, знову добре розмішуємо.
Мобілізація пенсіонерів: скільки літніх українців уже на фронті
Ектор Хіменес-Браво не зміг це приховати і засвітився одразу з чотирма: "Картина маслом"
Попіл може стати отрутою для вашого городу; 3 випадки, коли заборонено використовувати це добриво
Грінки - це минуле століття: рецепт салату "Шпротик", який стане зіркою новорічного столу
Борошно і соду перемішуємо протягом 2-3 хвилин, щоб борошно збагатилося киснем.
Увага! Частину пшеничного борошна можна замінити на житнє, кукурудзяне, обдирне, додати висівки.
Потім висипаємо просіяні інгредієнти в миску до інших продуктів і швидко перемішуємо до однорідності. Тісто має вийти густим та добре тримати форму.
Форму або лист для випічки вистилаємо пергаментним папером, присипаємо трохи борошном і вивалюємо на нього тісто. Руками формуємо круглу булку.
Ставимо форму в розігріту духовку і випікаємо при температурі 200 ° С 15 хвилин, потім зменшуємо до 180 ° С і тримаємо ще близько 20-30 хвилин - за цей час хліб повинен покритися апетитною коричнево-золотистою скоринкою.
Готовність хліба перевіряється дерев'яною зубочисткою, вона повинна виходити із хліба сухою та чистою.
Готовий бездрожжевий хліб потрібно дістати з духовки, викласти на ґрати та повністю остудити.
Хлібочок за цим рецептом виходить з хрусткою скоринкою і м'якою серединкою.
Читайте також:
Готуємо гарбузовий пудинг-пиріг: простий рецепт ласощів до чаю
Захочеться добавки: рецепт пирога із цвітної капусти. Займе лише 20 хвилин