Фермер Олександр Джига із Вінниці вирішив повернути Україні колишню славу постачальника найдорожчих грибів у світі – трюфелів.

Фермерством Олександр Джига займається з юних років, бо для нього це сімейна справа. Його прадід був фермером, дід лісником, батько фермер, і він фермер.

Наразі Олександр має господарство площею 20 гектарів у селі Васильківка, що в Тиврівському районі. У 2016 році він на 1,5 гектара землі зробив трюфельну ферму, яка в минулому році дала перший урожай.

Тому популяризує вінницький білий трюфель та вчить інших аграріїв його вирощувати.

— Найкраще копіювати те, що вже є у природі. Мій батько – син лісника. І ми в дитинстві дуже часто збирали ці делікатесні гриби, – розповідає Олександр Джига. — Правда, називали їхнє «волове серце». Посадили ці гриби на Вінниччині поміщики, зокрема Суворов. Вони бували в Європі та привезли звідти культуру трюфелю. Почали культивувати його раніше за французів. Якщо останні офіційно зібрали перший урожай 1885 року, то у нас — 1812 року.

Вирощувати трюфелі можна двома способами:

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Показати ще
  • висаджування інокулянту («заражених» спорами трюфелю) саджанців дерев у не надто перезволожений піщано-глинистий грунт, де багато сірки, заліза, кальцію та органічних залишків рослин;
  • «Активовані» суперечки дорогого гриба висаджуються на вже існуючі плантації дерев, які стануть «будинком» для трюфеля. Попередньо їх стерилізують та збагачують спеціальними мікроелементами та стимуляторами для приживлення мікоризи.

Читайте також:

Віз додому на візку: українець знайшов у Карпатах гриб вагою три кілограми. Фото

Старовинний рецепт маслюків у томаті: крута страва в грибний сезон. Пальчики оближеш

Схоже на ядерний гриб: у Китаї спалахнула вантажівка із силіконовою олією. Відео