Яйця, особливо варені, - це досить поширений продукт і незамінний інгредієнт для багатьох страв. Однак проблемна чистка яєць, коли шкаралупа відклеюється разом з білком, часто стає перешкодою.

Мало хто знає, але причиною того, що варені яйця може бути важко очищати, пов'язана з їх рівнем pH. Так, яєчні білки мають низьке значення pH, що змушує їх міцно "чіплятися" за шкаралупу. Особливо це стосується дуже свіжих яєць.

Отже, щоб не нервувати при приготуванні страв з вареними яйцями, потрібно вибирати ті, що зберігалися як мінімум тиждень, а краще дві.

Крім того, щоб з варених яєць легко знімалася шкаралупа, при варінні в воду потрібно додати трохи лимонної кислоти. Вона сприяє розм'якшенню шкаралупи, завдяки чому процес чищення яєць пройде набагато швидше і простіше.

А ще можна додати у воду невелику кількість харчової соди (всього 1/2 чайної ложки на 1 літр рідини). Таким чином це підвищить її лужність і, отже, pH, полегшуючи очищення готового продукту.

Отже, корисні поради як швидко очистити варені яйця виглядають так:

  1. Починайте чистити яйце з тупого кінця. Саме там знаходиться повітряний кишеню, який дозволить підчепити шкаралупу, не пошкодивши білок.
  2. Як слід охолодіть яйце перш, ніж чистити. Потримайте його в крижаній воді 10 -15 хвилин, і тоді воно почиститься ідеально.
  3. До того, як заливати яйце холодною водою, його можна трохи розколоти, щоб рідина потрапила під шкаралупу. Тоді чистити буде легше.
  4. Якщо ви дотримувалися всіх правил варіння, а яйце все одно погано чиститься, спробуйте включити кран і почистити під струменем холодної води.

Читайте також:

Популярні новини зараз

Ксенія Мішина виїхала до Австралії і нарешті зізналась, все через здоров'я: "Поставили невірний діагноз"

Гречка вже наздоганяє яйця, а от макарони дешевшають: скільки коштують крупи в середині листопада

У путіна обурилися "мирним планом Трампа" для України: "Перемир'я на десять років, потім побачимо"

Леся Нікітюк зібралася заміж: правду вивідала Маша Єфросиніна, а телеведуча відповіла, коли

Показати ще

Це по-українськи: як приготувати смачний капусняк з пшоном. Рецепт наших бабусь

Швидкий сніданок: як приготувати справжній французький омлет. Невідомий рецепт

Всього лише три картоплі, терка і яйце: як швидко приготувати ситний перекус. Рецепт