У Франції відкрився 75-й міжнародний Каннський кінофестиваль, де Україна представляє два фільми - один із них у конкурсній програмі. Разом з тим організатори фестивалю не оминули увагою і війну в Україні. Не обійшлось і без промови Володимира Зеленського.

Так, Президент України Володимир Зеленський виступив онлайн на відкритті 75-го ювілейного міжнародного Каннського кінофестивалю, процитувавши славнозвісний монолог із фільму Чарлі Чапліна "Великий диктатор".

Зазначимо, що відео з промовою Зеленського транслювалось на величезному екрані залу Люм’єр. Пресслужба Офісу президента поділилась відеозаписом цього звернення.

Володимир Зеленський провів паралелі між ІІ Світовою війною та сучасною російською агресією в Україні, згадав звірства росіян в Бучі, бомбардування Маріуполя та героїзм його захисників, не змовчав про тисячі російських ракет, якими була обстріляна багатостраждальна Україна.

У своїй промові Зеленський згадав фільм Чарлі Чапліна "Великий диктатор", який висміяв нацистського лідера Адольфа Гітлера. Він зазначив, що кіно має неабиякі можливості боротьби зі злом.

"Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…" - процитував Зеленський Чарлі Чапліна.

Популярні новини зараз

Путін на це не очікував: ударів по Росії буде набагато більше, що відомо

Не натягніть у хату біду: коли ходять на цвинтар перед Великоднем і чи можна це робити

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

Не притягуйте покійника в будинок: що ні в якому разі не можна робити на цвинтарі, поминаючи рідних та близьких

Показати ще

"Нам потрібен новий Чаплін, який доведе, що кіно не є німим", – наголосив президент України.

Зеленський заявив, що "всі відомі диктатори ХХ століття любили кіно, але після них залишились лише моторошні документальні кадри кінохроніки".

Президент закликав митців кінематографу не ігнорувати лихо українського народу й реагувати на нього у своїй творчості. Він підкреслив, що свобода переможе лише тоді, коли провідні митці світу не стоятимуть осторонь від боротьби українців проти російської диктатури.

Зазначимо, що у відповідь на військове вторгнення Росії в Україну, оргкомітет Каннського кінофестивалю не допустив до участі у фестивалі російську делегацію, засудивши агресію Росії проти України, а також підтримав рішення режисера Мішеля Хазанавічуса перейменувати свій фільм, що у спочатку був заявлений як Z.

До слова, режисер був убитий російськими військовими пострілами в голову та груди у Маріуполі на початку квітня 2022 року.

Читайте також:

Залишилося недовго: у МВС розповіли, коли ЗСУ повністю поверне Донецьк і Луганськ

Кремль вже скаржиться на Київ: не хочуть продовжувати переговори

Патріоти показали окупантам, що Донецьк їм не по зубах. Фото.