З 1 січня 2022 року частині українських підприємців доведеться користуватися РРО та ПРРО

З 1 січня поточного року в силу вступає документ, який зобов'язує фізичних осіб-підприємців використовувати реєстратори касових операцій та програмних реєстраторів касових операцій, РРО та ПРРО відповідно. У Комітеті з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради опублікували пояснення щодо використання РРО та ПРРО.

Повідомляється, що реєстратори операцій не будуть використовуватися в тих випадках, коли покупці оплачують кошти виключно на поточний рахунок підприємця, крім карткового, так як така операція не може вважатися розрахунковою. Таким чином, продавці надають покупцям повні банківські реквізити для оплати. При розрахунках іншими способами, тобто готівкою або платіжними картками, використовувати РРО або ПРРО не потрібно.

Крім того, фіскальний чек через РРО або ПРРО можна не видавати при продажу товару з повною передоплатою на рахунок продавця у форматі IBAN. У разі, якщо передоплата відбувається за допомогою карти, то операція вже вважається розрахунковою, тому фіскальний чек доведеться видавати. Його можна вкласти або в поштову відправку, або відправити покупцеві іншими способами, наприклад, по електронній пошті або на мобільний телефон. У разі оформлення реалізації товарів з післяплатами, то те, чи потрібно використовувати РРО або ПРРО залежатиме від умов договору між перевізником і продавцем.

У таких ситуаціях розрахунки проводяться на місці отримання товару між перевізником і покупцем, при це перший повинен видати чек на прийом готівки або карти. Якщо перевізник вирішить відправити кошти продавцю на поточний рахунок, то РРО / ПРРО застосовуватися не повинно, або продавець повинен буде видати покупцеві чек на товар за допомогою електронної пошти або мобільного телефону.

Якщо товар продається з розрахунком в місці доставки, то кур'єр продавця повинен оформляти і видавати покупцям чек на повну суму операції. Чек можна надавати на дисплеї РРО або екрані пристрою, на якому встановлено ПРРО QR-коду.

Популярні новини зараз

Важкі випробування та трансформації: на які знаки Зодіака затемнення впливають найпотужніші

Опале листя - справжній скарб: як використовувати їх на городі, неймовірна користь

Монатік показав себе таким, яким його ніхто не пам'ятає: тоді він називався "Shark"

Швидше викопуйте буряк: які ознаки говорять про те, що настав час прибирати овоч з грядок

Показати ще

При продажу товарів з оплатою в кілька платежів, продавець повинен оформляти і видавати окремий чек за кожну операцію за умови прийняття готівкових коштів або платіжних карт покупця.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що в Україні підвищаться тарифи на воду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти розповіли про те, чого очікувати від курсу гривні в 2022 році.

Також "Hyser" писав, що експерти попередили про те, що п'ять регіонів України очікує біда.