Громадянам України дозволять задекларувати "тіньові" доходи

До Верховної Ради направлено проект закону № 5153, що дозволяє узаконити активи, які були отримані нелегально. Така пропозиція була розроблена, і подана у ВРУ Президентом України Володимиром Зеленським.

В уряді припускають, що від 30 до 50 відсотків ВВП України все ще знаходиться в "тіні", через те, що 3,4 мільйона українських громадян, за даними Держстату, не показують отримані доходи, і працевлаштовані неофіційно. Таким чином, якщо законопроєкт приймуть, то з липня цього року, по липень наступного, українцям дадуть можливість подати декларацію, для того, щоб узаконити активи та майно.

Якщо громадянин України, в цей період, легалізує свої статки, то до нього не будете застосовуватися ніякі покарання або санкції. А "оприлюднити" дані про свої доходи повинні громадяни України або ті, хто на момент отримання прибутку мав громадянство нашої країни.

Не подавати декларацію можуть ті, хто відповідно до антикорупційного законодавства вже заповнював аналогічні документи з 2005 року, крім тих, хто програв конкурс. Також необов'язкова подача "нульової" декларації недієздатним або неповнолітнім.

Задекларувати необхідно корпоративні права, цінні папери, нерухоме і рухоме майно і різні активи. При цьому не рекомендується вказувати доходи, отримані в результаті кримінальної діяльності (крім сплати належних податків). Готівкові кошти, перед декларуванням, необхідно покласти на рахунок в банк. На ці дії урядом відводиться термін з 1 липня 2021 по 1 липня 2022 року.

Популярні новини зараз

З-за столу не встанете без добавки: рецепт простого пирога з куркою на сметані

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

Баклажани будуть як на підбір: що потрібно додати до лунки, щоб отримати казковий урожай "синеньких"

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Показати ще

Декларація. Фото: скріншот YouTube-відео.

Для легалізації активів, громадяни України заплатять 5 відсотків з валютних накопичень або інших активів, що знаходяться на рахунках в українських банках і 9 відсотків за подібні накопичення в банках інших країн. 2,5 відсотка необхідно буде сплатити за облігації внутрішньої державної позики, придбаних з 1 січня 2021 року по 20 Червня 2022 року, у разі, якщо декларація не була подана в цей період.

Не потрібно декларувати будинки площею до 240 квадратних метрів і квартири до 120 квадратних метрів, нежитлові об'єкти нерухомості(некомерційні) до 60 квадратів і земельні ділянки, що відповідають нормам безплатної приватизації. Не треба буде легалізовувати автотранспортні засоби, місткістю не більше 10 осіб, з двигуном в 3 літри(якщо вартість не перевищує 375 "мінімумів"), катери, яхти, вертольоти, літаки і мотоцикли(з двигунами об'ємом не більше 0,8 літра). Також не вносяться до декларації активи, вартість яких не перевищує 400 000 гривень.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, які медичні послуги в Україні поки ще безплатні.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, для громадян нашої країни урядом введені нові штрафи.

А до цього "Hyser" розповідав про те, скільки можна заплатити за"телефонний розіграш".