На міжнародному екологічному форумі "United for Nature. Agenda for Ukraine", що відбувається сьогодні, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив про активізацію спільних зусиль задля збереження екологічного прогресу 2023 року та визначення напрямків роботи на 2024 рік.

Це другий захід під егідою United for Nature, перший з яких було проведено у жовтні за участі Офісу Генерального прокурора, і планується його подальше розширення та секторалізація.

Захід відкривали видатні постаті, зокрема Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Єврокомісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс, а також Маргот Вальстрем, колишня віце-прем'єр-міністрка та міністерка закордонних справ Швеції. Серед міжнародних учасників форуму були Мірча Фечет, Міністр довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії, Іорданка Іорданов, Міністерка довкілля Молдови, та Ізабелла Тейшейра, колишня міністерка навколишнього середовища Бразилії.

Основні напрямки політики захисту довкілля, обговорені на форумі, включали:

  • Кліматичний діалог як пріоритет 2024 року для України з запуском системи моніторингу звітності та верифікації викидів парникових газів.
  • Реформування Державної екологічної інспекції з метою збереження екосистеми.
  • Забезпечення збалансованого використання водних ресурсів через створення Національної акціонерної компанії “Вода України”.
  • Розвиток Держгеонадр як сервісної служби за принципом “єдиного вікна”.
  • Лісова реформа, спрямована на збільшення прибутків лісової галузі та запобігання незаконним рубкам лісу.
  • Реалізація проєктів з управління відходами та залучення інвестицій для розбудови інфраструктури з оброблення відходів.
  • Розширення природно-заповідного фонду та вдосконалення менеджменту об'єктів ПЗФ.

Міністр Стрілець висловив впевненість, що 2024 рік стане роком продовження реформ, євроінтеграційних зрушень та впровадження нових підходів у сфері екології, подякувавши міжнародним партнерам за підтримку України в цей складний час.