Під час пресконференції в «Укрінформі», на якій підбили підсумки роботи Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у 2023 році, значну увагу приділили аналізу основних викликів перед українською дипломатією в 2024-му.

Заступник голови Комітету Арсеній Пушкаренко нагадав, що протягом наступного року в майже 80 країнах із населенням близько 4 мільярдів людей відбудуться вибори. Зокрема, до Європейського Парламенту, після чого буде сформовано новий склад Європейської комісії, з якою Україна вестиме перемовини щодо вступу до ЄС. Також ключовими будуть і результати президентських виборів у США

Загалом, на його думку, такий потужний електоральний цикл стане серйозним викликом для міжпарламентської дипломатії. Тож саме вона повинна стати майданчиком для ефективного спілкування з новообраними парламентами світу. Адже в переважній більшості держав саме парламенти формують уряди та визначають політичний вектор держави.

Також значним іспитом для Верховної Ради стане участь у підготовці України до переговорів з Європейським Союзом щодо подальшої євроінтеграції. Йдеться про те, що щонайменше три тисячі правових актів ЄС ще підлягають подальшій імплементації в українське законодавство.

Значні очікування в Україні пов’язують із Вашингтонським самітом НАТО, який має відбутися у липні 2024 року. Треба зробити все необхідне, щоб Україна стала на крок ближчою до членства в Північноатлантичному Альянсі.

На думку Арсенія Пушкаренка, є всі підстави для того, щоб продовжити тиск у питанні розгляду легітимності членства росії в Організації Обʼєднаних Націй та в Радбезі ООН. Міністерство закордонних справ України вже офіційно звернуло увагу країн-членів ООН на той факт, що росія ніколи не проходила обов’язкову статутну процедуру прийняття до ООН. Тепер маємо попрацювати над тим, щоб стосовно цього питання розпочалася глобальна політична дискусія.

Популярные статьи сейчас

Белые или коричневые: какие яйца лучше всего красить на Пасху и что нужно знать

Удочка будет гнуться от улова: на что нужно ловить карпа, чтобы он клевал как сумасшедший

Паспорт, водительские права и не только: какие консульские услуги закрыли для украинцев за границей

Трамп рассказал, почему ему нравится Зеленский: "Эта война подошла к концу..."

Показать еще

«Згідно з Конституцією України, саме Президент здійснює загальне керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави. І Володимир Зеленський вніс до Парламенту законопроєкт «Про внесення змін до Закону України "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби», підготовлений МЗС, і вже найближчим часом Комітет розпочне його розгляд. Цей законопроєкт якраз відповідає на ті виклики, які стоять сьогодні перед українською дипломатією, вдосконалює його роботу, дає нові можливості і, звичайно, посилює контроль за кадровою політикою серед наших дипломатів», – зазначив Арсеній Пушкаренко.