«Маємо всі юридичні підстави, щоб примусити росію пройти принаймні офіційну процедуру набуття членства в ООН», – зазначив в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Таку думку він висловив під час обговорення звернення Міністерства закордонних справ України до країн-членів ООН щодо анулювання членства росії в Організації Обʼєднаних Націй та в Радбезі ООН.

«У заяві МЗС чітко вказано, що відповідно до Статуту ООН залишається неврегульованим питання набуття рф членства в ООН та статусу постійного члена Ради безпеки ООН», – наголосив політик.

Також він додав, що 24 грудня 1991 року на засіданні Радбезу ООН, представником СРСР, що тоді головував, було зачитано лист тодішнього російського президента Бориса Єльцина про те, що відтепер замість СРСР членом ООН і постійним членом Радбезу стає росія за принципом правонаступництва.

«Протягом 30 років усі, в тому числі й Україна, закривали очі на те, що рф увійшла до Організації Об'єднаних Націй лише на підставі згаданого листа в обхід обов’язкової процедури. Тож Міністерство закордонних справ України офіційно звернуло увагу світової спільноти на цей факт: росія ніколи не проходила обов’язкову статутну процедуру прийняття до ООН», – заявив народний депутат.

Він також нагадав, що згідно зі статтею 4 Статуту Організації Об’єднаних Націй, прийняття до ООН відбувається постановою Генеральної Асамблеї за рекомендацією Радбезу. Натомість росія нав’язала своє членство в ООН і надала собі статус постійного члена Ради Безпеки одностороннім рішенням, без дотримання передбаченої процедури. Важливо й те, що членство в ООН надається миролюбним країнам, а росія вже давно не є такою. До того ж у чинному Статуті ООН досі записано «СРСР», а не «росія».

Популярные статьи сейчас

Удочка будет гнуться от улова: на что нужно ловить карпа, чтобы он клевал как сумасшедший

Придется переходить на сухари: кому из украинцев на 50% урежут пенсии

Не притягивайте покойника в дом: что ни в коем случае нельзя делать на кладбище, поминая родных и близких

Поможет обычная манка: для чего опытные садоводы рассыпают её по огороду перед зимой

Показать еще

На думку парламентаря безпідставним є й посилання рф на те, що росія набула членства в ООН і статусу постійного члена Радбезу як держава, що є правонаступницею СРСР.

«У «Договорі про правонаступництво», який був підписаний 4 грудня 1991 року, в тому числі й Україною, зазначається, що правонаступниками є всі колишні держави СРСР, окрім країн Балтії, а росія — лише у питанні зовнішнього державного боргу й активів. При цьому Україна по праву знаходиться в ООН, оскільки є країною-засновницею Організації Обʼєднаних Націй, тоді як РСФСР – серед країн-фундаторів цієї організації не значиться», – звернув увагу Арсеній Пушкаренко.

Розглядаючи подальші перспективи позбавлення росії статусу країни-члена ООН та постійного члена Ради Безпеки ООН, він зауважив, що прецедент щодо усунення члена Радбезу ООН вже був: зокрема, у жовтні 1971 року відбулася заміна Китайської Республіки (Тайвань) на Китайську Народну Республіку.

«Також свого часу процедуру прийняття у в члени ООН пройшли всі країни, що входили до складу колишньої Югославії, а також Чехія та Словаччина після припинення існування Чехословаччини. До речі, Сербія, як і росія, також намагалася стати членом ООН як правонаступниця Югославії, однак Рада безпеки (в тому числі рф) виступила проти такого рішення», – нагадав народний депутат.

На думку Арсенія Пушкаренка, слід зважати на те, що торік рф уже втратила позиції в багатьох міжнародних організаціях, як-от у ЮНЕСКО, в Організації із заборони хімічної зброї, в Міжнародній морській організації та в Міжнародному суді ООН. Тож, зазначив політик, здійснено перші кроки до початку дискусії щодо її правомірного членства росії в ООН.