«Підтримка Південної Америки важлива насамперед для імплементації Української Формули миру», — наголосив у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Візит Президента Володимира Зеленського до Аргентини – це фактично початок нової сторінки у стосунках України та держав Південної Америки. Адже протягом тривалого часу, з початку 2000-х років, Україна не працювала системно з Південною Америкою. Натомість росія впродовж усього цього часу активно просувала на цьому континенті свої інтереси: і політичні, і економічні», - зазначив він.

«Попри це, новообраний Президент Аргентини Хав'єр Мілей запросив на свою інавгурація Президента України Володимира Зеленського. Крім того, під час їхньої двосторонньої зустрічі було досягнуто домовленість, що Аргентина допоможе нашій країні підготувати такий довгоочікуваний саміт Україна – Південна Америка. Що дуже важливо насамперед в контексті імплементації Української Формули миру. Крім того, було домовлено, що Аргентина долучиться до наступної зустрічі радників лідерів держав із нацбезпеки та зовнішньої політики, яка відбудеться вже в січні», - повідомив народний депутат.

Також він повідомив, що наш Президент провів конструктивні зустрічі з Президентами Уругваю Луїсом Лакальє Поу, Парагваю Сантьяго Пена та Еквадору Даніелем Нобоа. «Такі діалоги є дуже важливими. Адже потрібно заручитися підтримкою якомога більшої кількості держав: рішення Генасамблеї ООН для нас є дуже важливими, у тому числі щодо майбутнього спеціального трибуналу над росією. Колоніальне минуле багатьох країн Південної Америки дає нам можливість апелювати до прагнення справедливості і переконувати, що агресор повинен бути покараним», - наголосив Арсеній Пушкаренко.

На його думку, сьогодні в Південній Америці чимало нових керівників дипломатичних представництв України, досвідчених та активних Послів, тож є великі сподівання, що ми будемо змінювати порядок денний і перезавантажувати відносини з цими країнами. Початок покладено – і в геополітичному контексті для нас це дуже важливо.

Окремо народний депутат відзначив досить чітку проукраїнську позицію Чилі та Перу, зокрема Президент Чилі Габрієль Борич публічно підтримав Україну. «У цьому напрямку працюватимемо й надалі. На початку наступного року планується візит до Південної Америки нашої парламентської делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком. На міжпарламентському майданчику важливо спілкуватися, пояснювати нашу позицію, доносити правдиву інформацію про ситуацію в Україні, запрошувати відвідати нашу державу особисто. 20 років тому було закладено декілька фундаментів серйозної стратегічної співпраці між Україною та країнами Південної Америки, зокрема космічні та авіаційні проєкти. Однак цю потенційну велику співпрацю, на жаль, зруйнував вплив російських спецслужб. Тож зараз необхідно налагоджувати звʼязки з державами Південної Америки, зокрема задля економічного співробітництва», - підсумував Арсеній Пушкаренко.

Популярные статьи сейчас

Белые или коричневые: какие яйца лучше всего красить на Пасху и что нужно знать

Придется переходить на сухари: кому из украинцев на 50% урежут пенсии

Такую вкуснятину вы точно не пробовали: рецепт простых бутербродов со свекольной намазкой и яйцом

Не притягивайте покойника в дом: что ни в коем случае нельзя делать на кладбище, поминая родных и близких

Показать еще