Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук та посол Італійської Республіки Карло Формоза обговорили актуальні напрямки взаємодії України та Італії держав у сфері захисту довкілля та зміни клімату. Італія має низку технологічних напрацювань, які для нас є вкрай цікавими.

Сторони зосередилися на темі моніторингу довкілля і зачепили нещодавній кейс забруднення повітря у столиці внаслідок горіння торфовищ.

«Моніторинг повітря є дуже важливим – як для таких надзвичайних подій, так і для документування російських актів екоциду на території України. Італійські технології моніторингу вважаються одними з кращих у Європейському Союзі. У 2023 році між нашими Міністерствами підписаний Меморандум про співпрацю щодо ряду довкіллєвих напрямків. У межах документа вже є домовленості, тож очікуємо на практичні результати перемовин щодо встановлення в Україні італійських референс-лабораторій для моніторингу якості повітря», – зазначила Світлана Гринчук.

Світлана Гринчук та Карло Формоза також обговорили практики Італії у сфері управління відходами, зокрема пластиком. Пан Формоза розповів про успіх інвестицій у заводи Італії, що виробляють екологічну упаковку. Такий досвід актуальний для України на етапі втілення в життя реформи управління відходами.

«Італія є одним з найрішучіших партнерів України у боротьбі з російською збройною агресією, тож не оминули екологічний порядок денний України на міжнародній арені. Сьогодні важливо розширити географію підтримки Формули миру Володимира Зеленського та її Пункту 8 про екологічну безпеку», – акцентувала Світлана Гринчук.

Очільниця Міндовкілля та посол Італії обмінялися думками щодо майбутньої Ukraine Recovery Conference 2025. Італія є потужним союзником на цьому шляху, зокрема у напрямку повоєнного “зеленого” відновлення, тож очікуємо на посилення наших ініціатив у межах #URC2025.

Популярні новини зараз

Водіїв залишать без грошей: за нове порушення доведеться викласти 17 тисяч гривень

Подорожчають не тільки продукти, комуналка і пальне: Київстар, lіfecell і Vodafone накрутять тарифи

Гірчиця та фацелія – не єдині: який сидерат допоможе відновити родючість ґрунту

Українців, які виїжджають до Польщі, попередили про важливе нововведення

Показати ще

«Дякую послу Італійської Республіки Карло Формозі за плідну бесіду. Сподіваюся, наша зустріч уже незабаром отримає практичне продовження», – підсумувала Світлана Гринчук.