Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова особа у статусі підозрюваного у «дніпропетровській справі»

НАБУ повідомило про викриття масштабної схеми розкрадання бюджетних коштів у дорожній сфері на Дніпропетровщині. Завдані збитки оцінюються в 286 мільйонів гривень. Разом із колишнім головою Дніпропетровської ОДА підозрюваними у справі проходять ще четверо: заступник голови Дніпропетровської ОДА, керівник департаменту Дніпропетровської ОДА, начальник відділу шляхового господарства Дніпропетровської ОДА, керівник суб'єкта господарської діяльності. На сайті НАБУ не вказані імена підозрюваних, але саме Валентин Резніченко очолював Дніпропетровську ОДА у 2022 році, коли було реалізовано схему розкрадання.

2022 рік – це вже період воєнного стану. Закон у такий період дозволяє першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, витрати на поточний та капітальний ремонт можливі лише в останню чергу.

Як встановило слідство, “підозрювані з метою отримання можливості першочергового фінансування, а також щоб уникнути необхідності розробки проектної документації, проведення її експертизи та здійснення технічного нагляду, замінили у відповідних документах відомості про необхідність проведення поточного та капітального ремонту доріг необхідністю їх експлуатаційного обслуговування”.

Таким чином, витрати на обслуговування доріг безпідставно збільшили до 1,5 млрд. гривень. Кошти виділив Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА. На цю суму уклали договори на виконання робіт з компанією Будінвест Інжиніринг – 49% статутного капіталу в ній тоді належали близькій подрузі Валентина Резніченка фітнес-тренеру Яні Хланте. Будінвест Інжиніринг завищила вартість матеріалів на суму понад 286 млн грн. Частину цих коштів, за даними слідства, було виведено на рахунки інших компаній, також пов'язаних із екс-головою ОДА та його заступником.

Популярні новини зараз

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Її навіть не потрібно варити: рецепт швидкої та апетитної аджики на зиму без болгарського перцю

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Валентин Резніченко очолював Дніпропетровську ОДА з грудня 2020 року до початку 2023 року, коли його своїм указом звільнив президент Володимир Зеленський. Тоді про причини звільнення офіційно нічого не було сказано, але вже було відомо про збуджену у листопаді 2022 року Спеціальну антикорупційну прокуратуру кримінальну справу за бюджетними 1,5 млрд гривень та “освоєння” цих коштів компанією подружки Резніченка.

У кримінальній справі НАБУ Резніченко – вища посадова особа, яка причетна до розкрадання коштів на дорожніх роботах у Дніпропетровській області. Але в скандалі, що триває з 2022 року, є і більш впливові персонажі.

Одного дня з Резніченком у відставку пішов заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. Без його активної участі як посадової особи, відповідальної за регіональну політику та президентську вертикаль влади в регіонах, не могло відбутися призначення Резніченка на голову ОДА. І вкрай малоймовірно, що Тимошенко не знав, чим займається Резніченко – він просто не міг цього не знати. Але для нього історія з дорожніми аферами на Дніпропетровщині закінчилася відставкою з високої посади у ВП. Не в останню чергу завдяки нещодавньому витоку слідчих матеріалів НАБУ зі зловживань на Великому будівництві.

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін в одному зі своїх інтерв'ю заявив, що злива цієї інформації дала можливість підготуватися іншим фігурантам дніпропетровської справи до слідчих дій. Чи був Кирило Тимошенко таким фігурантом офіційно – важко сказати ствердно. Але обшук у нього НАБУ провело наприкінці червня 2024 року вже у справі про зливу – отже, слідство вважає, що Тимошенко був принаймні зацікавлений і в зливі, і в тому, що цей злив дасть можливим підозрюваним.

Однозначно зацікавленим у зливі матеріалів НАБУ був Юрій Голик – давній радник Валентина Резніченко, добрий знайомий Яни Хланти, консультант “Великого будівництва” та фігурант слідства зі зловживань на “Великому будівництві”. Незважаючи на свій процесуальний статус, Юрій Голик спокійно відвідував Офіс президента ще 2023 року. А фірма “Будінвест Інжиніринг”, незважаючи на порушену НАБУ справу, й надалі отримувала кошти на дорожні роботи – правда не сотні мільйонів, а значно менше. Чекати на обшуки НАБУ Юрій не став – на самому початку червня 2024 року, буквально за кілька днів до можливого обшуку, він виїхав з України з довідкою інваліда та за системою “Шлях”.

Колективний портрет топ-фігурантів справи про зловживання на Великому будівництві обов'язково має доповнити хтось дуже впливовий з уряду. Адже надання коштів на дороги санкціонує профільний міністр. І така людина була. З березня 2020 року до листопада 2022 року міністерство розвитку громад та територій очолював Олексій Чернишов. Його шлях до владних вершин – це збори дуже близько пов'язаних із ним корупційних історій та кримінальних справ. Але, коли у листопаді 2022 року САП зареєструвала провадження з можливого присвоєння державних коштів компанією “Будінвест Інжиніринг”, Олексій змінив напрямок діяльності – з посади міністра регіонів пішов працювати у газову галузь, влаштувався головою правління НАК “Нафтогаз України”. Каже, що після розвитку регіонів відчув потяг до посилення енергетичної незалежності України шляхом збільшення обсягів газовидобутку та підвищення довіри міжнародних партнерів.

Яна Хланта втратила інтерес до бізнесу та дорожнього будівництва ще у листопаді 2022 року – як тільки Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила провадження за фактом розкрадання коштів, вона вийшла зі складу співзасновників Будінвест Інжиніринг. І почувала себе згодом досить впевнено. Оскільки коли у червні 2024 року – тоді ж, коли і до Кирила Тимошенко – до неї прийшло з обшуком НАБУ, вона не просто не хвилювалася, а навіть пішла у контратаку. Спільно зі своїм адвокатом Яна написала в ДБР листа, в якому вимагала порушити кримінальну справу проти детективів НАБУ, які нібито порушили її право на недоторканність житла та завдали майнової шкоди. Можливо, дався взнаки спортивний характер Яни – вона майстер спорту, багато років займалася пауерліфтингом. Але ймовірніше, що і тут почуватися впевнено допоміг витік слідчих матеріалів. Тепер Яна може спокійно працювати фітнес-тренером, як раніше.