Ґрунтовну політичну оцінку так званим «виборам» президента в Росії надав в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови парламентського Комітету із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Раніше так званими виборами ми називали процес, який проводила росія у тимчасово окупованих АР Крим, Донецькій та Луганській областях. Сьогодні цю ухвалу можна застосовувати до "виборів", які проходять на всій території Росії, - наголосив він, і додав: - Ще до початку виборчого процесу, який у Росії тривав кілька днів, був використаний жорсткий адміністративний ресурс та інші силові важелі, щоб збільшити явку та легітимізувати "народне волевиявлення».

Народний депутат вважає, що з погляду політичної оцінки цих подій світова спільнота відповідально підійшла до цього процесу. Зокрема, ще восени минулого року ПАРЄ, до якої входять 46 держав, ухвалила резолюцію, в якій закликала уряди, парламенти та міжнародні організації світу визнати ці вибори нелегітимними, а Путіна — нелегітимно обраним президентом, так само, як сьогодні відбувається із лукашенком. Відповідно, йшлося і про управління цим рішенням у майбутніх дипломатичних зносинах. У той час, як ще до початку голосування голова Європейської Ради Шарль Мішель привітав путіна з перемогою на виборах без свободи, права вибору та опозиції.

Політик наголосив, що Верховна Рада України днями ухвалила «Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з проведенням російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово окупованій території України». У цьому документі український Парламент насамперед рішуче засудив так званий виборчий процес, який не відповідає загальноприйнятим нормам вільного, демократичного та незалежного волевиявлення громадян.

«Ми закликали не відправляти своїх спостерігачів на цей фарс і наголосили на посиленні санкцій проти РФ за нехтування нормами міжнародного права», – заявив Арсеній Пушкаренко.

Він висловив думку, що багато держав світу не визнають ці вибори такими, що взагалі відбулися. Так само, як і міжнародні організації, на які покладено моніторинг дотримання загальноприйнятих стандартів виборчого процесу.

Популярні новини зараз

Не гайте часу: що потрібно обов'язково зробити, якщо вкусив кліщ

Не натягніть у хату біду: коли ходять на цвинтар перед Великоднем і чи можна це робити

На Великдень ви всіх здивуєте цією смакотою: рецепт яєць, фаршированих крабовими паличками

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

Показати ще

«На сьогоднішній день путін і так досить обмежений у міжнародних поїздках. Минулого року це були візити до Північної Кореї, Китаю, кількох країн Близького Сходу. Але він не зміг прибути навіть до Йоганнесбурга на 15-й саміт лідерів БРІКС, який є для нього політичним та економічно важливим майданчиком. Є ордер Міжнародного кримінального суду на його арешт, і ПАР мав виконати це зобов'язання. Тож міжнародна ізоляція путіна має лише посилитися, і я думаю, що для офіційної Москви все набагато серйозніше, ніж здається», – зазначив політик.

Однак, як зауважив він, постає й інше питання: а хто тепер є легітимним лідером Росії? З ким нам та нашим партнерам у майбутньому вести діалог про завершення війни? Адже путін – незаконно обраний, Європейський парламент взагалі відмовився коментувати та сприймати цей фарс як вибори. До того ж, ордер МКС лише посилює цю позицію.

Також він зазначив, що зараз шириться багато думок щодо легітимності влади в Україні. Парламентарій вважає, що спроби організувати дискусії щодо цього є частиною російської інформаційної війни.

«Конституція дає чіткі відповіді на вибори під час військового стану та повноваження відповідних виборних органів до його закінчення», – наголосив Арсеній Пушкаренко.