Багато сімей старанно запасаються домашньою заготівлею на зиму, часто заготовляючи більше, ніж можуть з'їсти за сезон. У результаті деякі банки виявляються забутими в погребі на роки.
Однак важливо пам'ятати, що консерви не вічні. Згодом їхній смак, текстура і безпека можуть погіршитися.
Як довго домашня заготовка залишається свіжою?
При правильному приготуванні та зберіганні в правильних умовах більшість маринованих і консервованих овочів, лечо та соусів залишаються безпечними до двох років. Після цього їхня якість починає погіршуватися, і підвищується ризик псування.
Які домашні продукти псуються найшвидше?
Річ у тім, що деякі консерви мають набагато коротший термін придатності, і їх слід використовувати до настання весни.
Таро-гороскоп на березень 2025: місяць трансформацій та несподіваних відкриттів для всіх знаків Зодіаку
Ситуація близька до критичної: українці будуть змушені не виходити з дому
Секрет сусідів розкритий: чим полити смородину у квітні, щоб отримати врожай мрії
Емоційний шторм на вихідних: 3 знаки Зодіаку, яким доведеться зіткнутися з бурею почуттів та пролити сльози
Наприклад, компоти та джеми з кісточками слід вжити протягом 6-8 місяців. Згодом вони можуть виробляти амігдалін - речовину, яка може трансформуватися в токсичну синильну кислоту, що становить потенційну небезпеку для здоров'я.
Ще один високоризиковий продукт - мариновані гриби. Навіть за правильного зберігання їх слід вжити протягом року, щоб запобігти зростанню шкідливих бактерій.
Якщо ви помітили будь-яку з таких ознак, не вживайте консерви:
Здута або пом'ята кришка.
Каламутний, загуслий розсіл.
Неприємний або кислий запах.
Важливо зазначити, що зіпсовані консерви не можна врятувати промиванням, кип'ятінням або смаженням - щойно вони зіпсуються, їх слід негайно викинути, щоб уникнути ризиків для здоров'я.
Нагадаємо, кефір від стресу, депресії та поганого настрою: коли і як треба пити чудо-молочку для здоров'я
Раніше «hyser» повідомляв, чи можна готувати їжу на воді з-під крана: пити точно не варто, якщо дорого здоров'я
Як повідомляв «hyser», як швидко виростити рясний та здоровий урожай цибулі: жодних стрілок, шкідників та гниття