Кожен українець знає, що купуючи українське, ми підтримуємо національну економіку та посилюємо український бізнес. Ще б пак, в середньому до 40% від вартості повертається до держави й дає більше можливостей для підтримки наших міст і тих, хто нас захищає. А тепер ще й держава буде заохочувати витрачати кошти не на закордонні товари, а на свої власні.

Так, стало відомо, що 20 серпня 2024 року Кабінет міністрів затвердив порядок надання грошової допомоги українцям "Національний кешбек". Відповідно до нього, громадяни отримуватимуть компенсацію 10% вартості куплених ними українських товарів.

Програма запрацює вже 2 вересня 2024 року.

"Кешбек - це можливість підтримати українців фінансово, особливо напередодні старту опалювального сезону, адже кошти отримані із кешбеку можна буде витрати, зокрема, на оплату комунальних послуг. <...> Кешбек як форма державної підтримки громадян є більш ефективною для економіки, ніж просто надання коштів, адже формує додатковий попит на українські товари. Це створює робочі місця в Україні і забезпечує податкові надходження", - наголосила перша віцепрем’єр-міністерка - міністерка економіки Юлія Свириденко після прийняття рішення.

Зазначається, що кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, в тому числі ліки і медичні вироби. А ось на підакцизні товари кешбек не буде нараховуватися.

При цьому слід мати на увазі, що кешбек нараховуватиметься лише на безготівкові покупки, які відображатимуться у фіскальних чеках.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Неприємності розпочнуться одразу під під'їздом: які документи у вас можуть перевірити під час війни

Показати ще

Участь покупців, виробників і продавців у програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар у конкретному магазині, покупця інформуватиме виключно магазин. Разом з тим, участь у програмі зможуть брати тільки ті торговці, які забезпечують передачу інформації про розрахункові операції та перебувають на загальній системі оподаткування.

Що ж стосується українців, то для участі в програмі кожному з них необхідно буде відкрити спеціальний рахунок у банку та активувати послугу в додатку "Дія". Накопичені кошти надходитимуть на рахунок до 20 числа наступного місяця. Використати кошти, нараховані у 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Як повідомили в Міністерстві економіки, кошти, отримані за програмою "Національнмий кешбек", можна буде витратити на оплату комунальних, медичних послуг, витратити на спорт, кіно, квитки на потяг або задонатити на ЗСУ.

Читайте також:

Платне бронювання від мобілізації по-новому: Кабмін розглядає два варіанти

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Вже не лише Польща: ще одна країна готова видати Україні чоловіків, які підлягають мобілізації