До початку війни в Україні чисельність українців у Німеччині, згідно з офіційними даними Федерального бюро статистики, не перевищувала 270 тисяч осіб. При цьому мешкали вони у всіх землях Німеччини, не утворюючи ніде більшості. Багато чого змінила війна і нині в Німеччині зареєстровано близько 1,65 мільйонів українців, що становить приблизно 1,4 відсотка населення Німеччини. При цьому багато українців виїхали до ЄС лише для того, щоб уникнути призову. Влада з таким рішенням останніх не погоджується.

Стало відомо, що в Німеччині деякі "відповідальні міністерства федеральних земель" заявили, що українські чоловіки мобілізаційного віку, які не мають закордонного паспорта, повинні повернутися додому, щоб отримати новий документ і пройти військову службу.

Серед перших, хто вже відмовився видавати сірі паспорти для іноземців - влада федеральної землі Гессен, де зараз мешкає близько 20 тисяч українських чоловіків призовного віку.

Раніше при видачі документів влада посилалась на федеральний закон, згідно з яким іноземцю, який не має дійсного паспорта, може бути виданий сірий паспорт у разі, якщо він з поважної причини не може отримати внутрішні проїзні документи.

"Імміграційна влада землі Гессен, як правило, не видає німецьких проїзних документів українським чоловікам призовного віку. Розумно буде їм поїхати в Україну для отримання паспорта та проходження обов'язкової військової служби", — заявили в міністерстві праці та соціальних питань землі Гессен у Вісбадені.
Нагадаємо, в кінці червня 2024 року Кабмін затвердив нові правила видачі паспортів за кордоном. Відповідно до постанови №648, чоловікам віком від 18 до 60 років для оформлення та обміну документів необхідно мати при собі військово-облікові документи.

Зокрема, для призовників це буде посвідчення про виписку до призовної дільниці, а для військовозобов’язаних – військовий квиток. Зміни стосуються видачі паспортів через філії або представництва державного підприємства "Документ" за кордоном. Наразі за кордоном функціонують 12 центрів "Паспортний сервіс", розташовані у Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав, Ґданськ), Німеччині (Берлін, Кельн, Мюнхен), Іспанії (Мадрид, Валенсія), Чехії (Прага), Словаччині (Братислава) та Італії (Мілан).

Популярні новини зараз

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Читайте також:

Відомий російський співак підтримав ЗСУ та побажав їм перемоги у Курській області

Про машину доведеться забути назавжди: що чекає на українців за кордоном, які не оновили свої дані

Жителі Курської області дякують ЗСУ за порятунок і проклинають Путіна: такого ще не було