Національний банк України розповів, коли планує обмежити p2p-переклади для фізичних осіб.

В Україні планують запровадити обмеження на перекази з картки на картку.

Такі зміни вже обговорюються та перебувають на етапі публічних дискусій.

Національний банк ще кілька місяців тому представив запровадження обмежень на банківському ринку. У реченні йшлося про такі обмеження:

  • до 30 транзакцій на місяць в одному банку;
  • до 100 тис. грн. місяць в одному банку.

Наразі ведуться обговорення, кінцевий варіант лімітів може відрізнятись від того, що озвучено зараз. Обмеження 30 угод на місяць не відчують 98,44% клієнтів банків. Обмеження за сумою не вплине на 95% клієнтів. "Продовжується фаза обговорення цього питання з волонтерами. Команда зараз на другій ітерації обговорення з волонтерським середовищем, ми збираємо їхні позиції", – заявляв минулого місяця голова НБУ Андрій Пишний.

Зміни можуть бути введені вже найближчим часом, розповів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. "Я всіляко підтримую дії НБУ, спрямовані на детенізацію розрахунків та запобігання здійснення платежів без ідентифікації клієнта з метою здійснення злочинної діяльності та ухилення від оподаткування. Зазначені зміни будуть запроваджені найближчим часом", – пояснив він.

Популярні новини зараз

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

"При цьому на рахунок можуть надходити інші кошти (заробітна плата, пенсія, стипендія, допомога родичів тощо). Під такі обмеження не потрапляють розрахунки в торгових мережах, придбання будь-яких товарів. змін, по суті, не станеться: понад 95% громадян не відчують нових лімітів", – пояснила Марина Павленко, провідний експерт із фінансового моніторингу одного з українських банків.

Проте обмеження вже поступово посилюються. Наприклад, уже минув рік, як банки почали відслідковувати всі операції у сумі від 5 тис. грн. Тому у терміналах потрібно проходити верифікацію.

Крім того, як розповіла Павленко, банки обмежили проведення транзакцій із MMC-кодом (кодом категорії бізнесу) "Азартні ігри" за рахунок карткового "кредитного ліміту". Що, визнають у самому банківському секторі, можна вважати частиною глобальної стратегії боротьби з чорними переказами з картки на картку