В Україні картопля за важливістю посідає друге місце після пшениці. Ще б пак, якщо вірити статистиці, то українці вживають 131,3 кг картоплі на рік. І кожен, хто жодного разу не стояв із сапою на картопляному полі, шукає рівні чисті бульби одного сорту, бажано відкалібровані за розміром, без механічних пошкоджень та хвороб. Ось тільки насправді картопля практично ніде так не виглядає. Тому потрібно знати загальні ознаки гарної картоплі.

Так, картопля має бути твердою і щільною, а при нарізанні сирий плід не тріскається і не розколюється. Шкірка у хорошій картоплі має бути гладкою, без темних цяток або глибоких вічок. Крім того, у плодів не повинно бути паростків чи білого нальоту.

А ще існує три способи, як визначити зіпсовану та небезпечну для споживання картопля.

За запахом

Цей метод може здатися незвичним, але саме за запахом можна відчути, чи картопля підходить для споживання. Корисна картопля видає типовий "картопляний" аромат.

Якщо запах віддає гниттям чи хімікатами, це погано. Такі запахи свідчать про можливе порушення технологій використання пестицидів під час вирощування.

Популярні новини зараз

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Повітряний яблучний пиріг з божественним ароматом – рецепт ідеального десерту на швидку руку

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Якщо картопля майже без запаху, це може вказувати на те, що вона була вирощена в теплиці, уважно вимита перед продажем або вирощена з використанням великої кількості добрив.

На вигляд

Картопля із зеленим відтінком не варто купувати, навіть якщо зелений колір присутній лише на одній стороні. Зелений відтінок свідчить про наявність соланіну, алкалоїду, що формується під впливом сонця.

Соланін є токсичним для людини і погано розкладається під час термічної обробки. Картопля із зеленим відтінком на більш ніж 30% поверхні краще не вживати. Якщо зелений відтінок менше, можна обрізати ці частини.

За розміром

Розмір картоплі який завжди є визначальним показником якості. Великі картоплини можуть мати порожнини чи гниття усередині. Найкращим варіантом є середня картопля з жовтуватим відтінком.

Читайте також:

Тітка Сара цим рецептом підкорила всю Одесу: готуємо справжні картопляні оладки єврейською

Справжнє літнє смакота: рецепт салату з картоплі та редиски із заправкою зі сметани та гірчиці.

Це краще за будь-які пиріжки: рецепт тонких картопляних язичків з молодою капустою