За кілька днів настання у Курській області українська армія зайняла більше території, ніж російська в Україні з початку цього року.

Напередодні, 12 серпня 2024 року, Президент України Володимир Зеленський уперше прокоментував бойові дії у Курській області.

Він сказав, що війна, яку Росія принесла іншим, тепер повертається додому. Також Зеленський зазначив, що ЗСУ взяли під свій контроль саме ті райони Курської області, звідки вели обстріл Сумської, тому перехід ЗСУ на територію Росії – це "суто питання безпеки для України, звільнення прикордоння від російських військових".

А кілька годин раніше оцінку ситуації давали і в Росії.

Так, через тиждень після початку прориву Збройних сил України (ЗСУ) до Суджанського та Коренівського районів Курської області, російська влада вперше висловилася про ситуацію.

На нараді президента Володимира Путіна з головами прикордонних з Україною регіонів вріо курського губернатора Олексій Смирнов заявив, що ЗСУ взяли під контроль 28 населених пунктів, збільшили кількість повітряних атак, а також змусили евакуювати 1/10 частину населення регіону.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Показати ще

"На сьогоднішній день під контролем противника знаходяться 28 населених пунктів, глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина фронтом - 40 км", - сказав Смирнов, доповідаючи Путіну (цитата по Кремлю).

Путіну, схоже, ця інформація була неприємна, оскільки він жорстко перервав ріо губернатора, зазначивши, що далі доповідати про ситуацію в Курській області буде Міноборони, і попросив звітувати про соціально-економічні питання (доручення з підтримки давали весь останній тиждень).

Смирнов насамкінець лише зміг додати, що у 28 населених пунктах перебуває близько 2000 осіб, "про долю яких ми не знаємо".

До речі, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у зведенні за 12 серпня зазначили, що заява Смирнова щодо глибини проникнення ЗСУ в межах Курської області, це явне применшення, адже геолоковані відео показують присутність українських частин, наприклад, на схід від райцентру Коренево більш ніж за 20 км від кордону.

У свою чергу, командувач ЗСУ генерал Олександр Сирський на Ставці звітував Зеленському, що українські війська утримують близько 1000 квадратних кілометрів російської території і продовжують наступальні операції.

Читайте також:

Це вже повний крах Росії: скільки у Путіна залишилося літаків для ударів по Україні

Тепер Путіна проклинатимуть усією країною: у Росії повністю перестав працювати Youtube - росіяни завили

Тепер не дивуйтеся: в Україні вводять нові гроші - як вони виглядатимуть