Кожен поважаючий себе городник знає, що після того, як зібрано довгоочікуваний урожай картоплі та підраховано результати сезону, не варто забувати про підготовку до наступного року. І в першу чергу — про ґрунт, який картопля виснажує сильніше за інші коренеплоди. Так, щоб не втратити родючість ґрунту та отримати наступного року хороший урожай вже зовсім інших культур, догляд за ґрунтом краще не відкладати.

Як виявилося, щоб підвищити родючість ґрунту після збирання картоплі, а також щоб знизити ризик виникнення хвороб та прибрати шкідників, допоможе посів сидератів. Це вважається найдешевшим і найефективнішим органічним добривом.

Так, у вересні після картоплі краще вибрати наступні сидерати: гірчиця, озимий ріпак чи овес (останній дасть найкращу зелену масу).

Важливо!

  • Жито чи вику сіяти не рекомендується – вони нагадуватимуть про себе весь наступний сезон сходами, та й зелені дадуть менше.

Так, наприклад, коріння гірчиці здатне проникати в ґрунтовий шар на глибину до трьох метрів і добре акумулювати вологу, що потрапляє в землю. А в районах, де є небезпека вітрової ерозії чи розмивання ґрунту, допомагатимуть протистояти цим руйнівним явищам.

Але слід зважати на один нюанс. Якщо ви прибираєте картоплю після 10 вересня, ці сидерати вже будуть марними через температуру. Є лише чотири культури, які можна посіяти як сидерати після картоплі у разі пізнього збирання картоплі - це озиме жито, озима віка, тритикале та овес.

Популярні новини зараз

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Повітряний яблучний пиріг з божественним ароматом – рецепт ідеального десерту на швидку руку

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Озима віка - один із найкращих варіантів сидерату після картоплі. Вона рано починає вегетувати і дає гарну зелену масу, яка після закладення в ґрунт збагатить її органічною речовиною, зберігаючи природну родючість ґрунту.

Як сіяти сидерати

Потрібно вибрати із землі великі батоги та бур'яни, розкидати насіння, розпушити граблями, полити або почекати гарного дощу. Надалі, наприкінці жовтня, ґрунт із сидератами можна буде перекопати на зиму великими грудками, або залишити все як є. Від морозу трави ляжуть і протягом зими розкладуться у верхньому шарі ґрунту, а навесні він буде пухким і без тріщин.

Читайте також:

Тітка Сара цим рецептом підкорила всю Одесу: готуємо справжні картопляні оладки єврейською

Справжнє літнє смакота: рецепт салату з картоплі та редиски із заправкою зі сметани та гірчиці.

Це краще за будь-які пиріжки: рецепт тонких картопляних язичків з молодою капустою