Оплата комунальних платежів щомісяця "з'їдає" левову частку доходів більшості сімей, тому питання економії ресурсів є досить актуальним для кожного українця. Щоправда, частина наших співвітчизників має пільги на оплату комуналки.

Так, у Пенсійному фонді України (ПФУ) нагадали про привілеї для тих, хто проміняв життя у галасливому місті на розвиток сільської місцевості.

Виявляється, пенсіонери, які працювали за певними професіями у сільській місцевості, мають право на житлову пільгу у розмірі 100% знижки.

Йдеться про 100% знижку на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та зрідженого газу в межах встановлених норм.

Як повідомляє Пенсійний фонд України (ПФУ), скористатися пільгою можуть особи, які вийшли на пенсію, які раніше працювали за певними професіями у сільській місцевості і продовжували проживати там же.

Зокрема, це:

Популярні новини зараз

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще
  • педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • спеціалісти із захисту рослин;
  • працівники музеїв та бібліотек;
  • працівники державних та комунальних закладів культури, а також навчальних закладів у сфері культури.

У ПФУ наголосили, що розраховувати на знижку можуть лише ті, хто працював на відповідних посадах не менше трьох років і перед виходом на пенсію працював на посадах, що дають право на пільгу (наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства культури і туризму України від 13.09.2006 (№ 341/651/619/769, зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 10.11.2006 за № 1193/13067).

Щоправда, є одна умова. Претендувати на 100% знижку можуть лише ті, хто має середньомісячний дохід сім'ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, яка у 2024 році встановлена ​​у розмірі 4 240 грн.

Ця пільга діє протягом дванадцяти місяців із місяця звернення, але не більше ніж до кінця календарного року.

До речі, на членів сім'ї пільговика вказана пільга не поширюється.

Для отримання пільги необхідно подати відповідну заяву до ПФУ та підтверджуючу довідку про право на пільгу.

Важливо!

  • Довідку видає відділ освіти, охорони здоров'я, культури, райдержадміністрація чи адміністрація установи, де людина працювала чи сільська чи селищна рада (у разі ліквідації закладу).

Подати заяву та необхідні документи до ПФУ можна одним із способів:

  • особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • поштою - на адресу органу Фонду;
  • онлайн — через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток до Пенсійного фонду або через портал Дія.

Читайте також:

Армія Путіна на це не очікувала: бойові вертольоти РФ вже збиваються звичайними дронами

Українці зможуть отримати безкоштовний газ у балонах: у яких областях розпочнуть видачу

Цифра просто лякає: скільки українців покинуть країну у найближчі два роки – офіційний прогноз