В Україні цього тижня спостерігається зростання цін на білокачанну капусту нового врожаю. Стало відомо про причини.
І справді, середня вартість капусти зараз досягла 25 гривень за кілограм, хоча наприкінці травня-початку липня її можна було купити лише за 8 – 10 гривень за кілограм. Фермери стверджують, що причиною подорожчання стала аномальна спека у липні.
Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.
Ще б пак, капуста дуже вимоглива до вологи. Так, сухий ґрунт різко зменшує врожай, це в кращому випадку, а в гіршому – сприяє розвитку різних болячок та шкідників.
"Якість білокачанної капусти суттєво знизилася через поширення на полях хвороб та шкідників, що також дозволило продавцям підвищити відпускні ціни на якісну продукцію", – йдеться в повідомленні.
Відключення світла будуть довше: Укренерго терміново вводить жорсткі графіки – вже з сьогодні
Олексій "Позитив" Завгородній вперше зізнався, як освідчився Сахневич: обидвоє були в шлюбі
Готовий вивести війська з деяких територій: Reuters розповіли про поступки путіна
Віра Брежнєва одразу після потяга несподівано опинилася у Києві: українці шоковані
Галузеві експерти зазначили, що зростання цін зумовлене досить обмеженою пропозицією цієї продукції на ринку. При цьому попит на цю продукцію досить високий, що також спричиняє цінове зростання.
"Більшість господарств уже завершили сезон реалізації капусти ранніх сортів, тоді як пізніша продукція ще не почала надходити на ринок масово. При цьому попит на цю продукцію досить високий, що також провокує зростання цін", - сказано в повідомленні.
Аналітики наголосили, що зараз ціна на капусту в Україні вже в середньому у 2,7 раза вища, ніж за аналогічний період минулого року. Нагадаємо, що наприкінці липня 2023 року українські фермери були готові відвантажувати капусту по 6-10 гривень за кілограм (0,15 – 0,24 долара за кілограм).
До речі, якщо поточні темпи збуту капусти збережуться, місцеві фермери планують і надалі робити спроби підвищити ціни у цьому сегменті.
Читайте також:
Всього дві ознаки: як зрозуміти, що картоплю на городі вже час викопувати
Її захочеться їсти ложками прямо з банки: рецепт найсмачнішої ікри з помідорів з морквою
Так смачно готували лише наші бабусі: рецепт апетитних огірків по-болгарськи на зиму