В Україні цього тижня спостерігається зростання цін на білокачанну капусту нового врожаю. Стало відомо про причини.

І справді, середня вартість капусти зараз досягла 25 гривень за кілограм, хоча наприкінці травня-початку липня її можна було купити лише за 8 – 10 гривень за кілограм. Фермери стверджують, що причиною подорожчання стала аномальна спека у липні.

Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.

Ще б пак, капуста дуже вимоглива до вологи. Так, сухий ґрунт різко зменшує врожай, це в кращому випадку, а в гіршому – сприяє розвитку різних болячок та шкідників.

"Якість білокачанної капусти суттєво знизилася через поширення на полях хвороб та шкідників, що також дозволило продавцям підвищити відпускні ціни на якісну продукцію", – йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Галузеві експерти зазначили, що зростання цін зумовлене досить обмеженою пропозицією цієї продукції на ринку. При цьому попит на цю продукцію досить високий, що також спричиняє цінове зростання.

"Більшість господарств уже завершили сезон реалізації капусти ранніх сортів, тоді як пізніша продукція ще не почала надходити на ринок масово. При цьому попит на цю продукцію досить високий, що також провокує зростання цін", - сказано в повідомленні.

Аналітики наголосили, що зараз ціна на капусту в Україні вже в середньому у 2,7 раза вища, ніж за аналогічний період минулого року. Нагадаємо, що наприкінці липня 2023 року українські фермери були готові відвантажувати капусту по 6-10 гривень за кілограм (0,15 – 0,24 долара за кілограм).

До речі, якщо поточні темпи збуту капусти збережуться, місцеві фермери планують і надалі робити спроби підвищити ціни у цьому сегменті.

Читайте також:

Всього дві ознаки: як зрозуміти, що картоплю на городі вже час викопувати

Її захочеться їсти ложками прямо з банки: рецепт найсмачнішої ікри з помідорів з морквою

Так смачно готували лише наші бабусі: рецепт апетитних огірків по-болгарськи на зиму