Україна завжди славилась величними походами славетних козаків, мелодійними піснями, унікальними виробами народних майстрів, але найбільше - своїми родючими землями. От тільки через повномасштабне вторгнення росіян, день за днем українська земля нині перетворюється на жахливий полігон для випробувань різних видів озброєння. Спалені ліси, заміновані та затоплені поля, забруднене море — все це, нарівні зі смертями українців та зруйнованими містами, є наслідками розв’язаної Росією війни. Єкологи кажуть, що наслідки війни для екології можуть бути ще більш жахливими.

Так, еколог, директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко заявив, що кожен російський удар прицільно завдається українській екології, адже внаслідок вибухів атмосфера забруднюється шкідливими речовинами і це призводить до утворення кислотних дощів, які означають загибель сільськогосподарських культур, соснових насаджень тощо.

В якості доказу він нагадав, що свого часу Леонід Кучма заради ефектності військових парадів наказував розганяти хмари над небом Києва. Хмари бомбили спеціальними невеличкими ракетами, і потім довго не було дощу.

Експерт підштовхує до думки, що якщо маленькі ракетки створюють такий ефект, то навіть важко уявити яким чином діють великі балістичні ракети.

За його словами, нормально, коли спека змінюється дощем, потім під впливом сонячних променів земля висихає, знову з'являються хмари, знову йде дощ. Але липень 2024 року показав, що навіть тижні можуть проходити без дощу, а все тому, що порушено природний процес утворення дощів.

Спека, яка не так давно завітала в Україну, коли було побито десятки температурних рекордів, якраз є наслідком воєнних дій, передусім ракетних ударів, переконує Володимир Борейко.

Крім того, еколог звертає увагу, що у моря регулярно потрапляють нафтопродукти з кораблів, збитих літаків та іншої військової техніки. Російські військові руйнують прибережну інфраструктуру, зокрема очисні станції. А ще знищують природно-заповідні фонди на берегах Чорного та Азовського морів.

Популярні новини зараз

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

До слова, за понад 800 днів повномасштабної війни експерти задокументували більше ніж 3,5 тис. випадків руйнування заповідників, забруднення води, мінування полів та випалювання лісів. У профільному українському міністерстві підрахували: збитки, завдані екосистемам України, перевищують 2 трлн грн.

Читайте також:

Що потрібно зробити, щоб огірки не загорталися і росли рівними: проста хитрість, яка вирішить проблему

Як швидко позбутися мурах та слимаків на ділянці: купіть цей засіб у будь-якій аптеці

Терпіти вже не виносимо: синоптик засмутила прогнозом з пекельної спеки - коли це закінчиться