Початок осінь – сезон збирання врожаю для всіх городників. Але важливо не тільки правильно зібрати врожай і зберігати його вірним чином, а й подбати про грядки після збирання.

Наприклад, після часнику ґрунт потрібно відновлювати. Які ж рослини можна висадити і чим можна удобрити, щоб ґрунт відновився та оздоровився. Те, як ви подбаєте про грядки зараз безпосередньо вплине на те, який урожай ви зберете наступного року.

Урожай часнику, фото: youtube.com

Органічні добрива

Компост є одним з найкращих варіантів для відновлення ґрунту після часнику. Внесення добре перепрілого компосту збагачує землю органічними речовинами, покращує її структуру та сприяє розвитку корисних мікроорганізмів.

На квадратний метр рекомендується вносити 3-5 кг компосту, рівномірно розподіляючи його по поверхні та загортаючи у верхній шар ґрунту.

Гній також ефективно відновлює родючість ґрунту. Однак слід використовувати тільки гній, що перепрів, щоб уникнути "опіку" коренів майбутніх рослин і поширення бур'янів. Норма внесення складає 4-6 кг на квадратний метр. Гній краще закладати в ґрунт на глибину 10-15 см.

Популярні новини зараз

Життя зміниться з сьогоднішнього дня: знаки Зодіаку, чия доля "перевернеться" після Повні

Перше кохання Насті Каменских: чому пара не склалась і ДТП, в якій загинула ціла родина

Війна в Україні не закінчиться ні цього року, ні наступного: європейський міністр оборони зробив страшну заяву

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Показати ще

Зелені добрива

Посів сидератів після збирання часнику – відмінний спосіб покращити структуру ґрунту та збагатити його азотом. Гірчиця, фацелію або вика швидко нарощують зелену масу, яку потім закладають у ґрунт. Сидерати не лише збагачують землю поживними речовинами, а й пригнічують зростання бур'янів, а також перешкоджають розвитку шкідників та хвороб.

Добриво для городу, фото: youtube.com

Мінеральні добрива

Фосфорно-калійні добрива вносять восени для заповнення елементів, витрачених часником. Суперфосфат (30-40 г/м) та сульфат калію (20-25 г/м) покращують структуру ґрунту та підвищують його родючість. Ці добрива можна вносити як окремо, і у складі комплексних осінніх сумішей.

Деревна зола

Зола є цінним джерелом калію, фосфору та мікроелементів. Після збирання часнику можна внести 100-150 г золи на квадратний метр. Крім збагачення ґрунту поживними речовинами, зола сприяє розкисленню ґрунту, що особливо важливо для ділянок із підвищеною кислотністю.

Добриво, попіл, город, кадр з відео

Вапнування ґрунту

Часник віддає перевагу слабокислим грунтам, тому після його збирання може знадобитися вапнування. Доломітове борошно або гашене вапно, внесені восени, допоможуть нормалізувати pH ґрунту. Норма внесення залежить від вихідної кислотності та становить від 300 до 500 г на квадратний метр.

Мульчування

Мульчування ґрунту після внесення добрив допомагає зберегти вологу, запобігти росту бур'янів та захистити ґрунтові мікроорганізми. Як мульчу можна використовувати скошену траву, солому або опале листя. Шар мульчі товщиною 5-7 см рівномірно розподіляють по поверхні ґрунту.

Сівообіг

Важливо пам'ятати про дотримання сівозміни. Після часнику не рекомендується садити культури сімейства цибулинних. Найкращими попередниками будуть бобові, гарбузові чи хрестоцвіті культури. Правильне чергування рослин допомагає запобігти виснаженню ґрунту та знижує ризик розвитку хвороб.

Город

Читайте також:

Наступного року ви збиратимете врожай візками: що посіяти у вересні на місці огірків.

Кислотність ґрунту більше не завадить: як знизити рівень pH до наступного сезону.