Щовесни ми біжимо в сад, з тривогою і надією оглядаємо гілочки яблунь, а побачивши на них червоні бруньки, полегшено зітхаємо - перезимували. Щоб так було завжди, важливо знати, якого догляду потребують плодові дерева перед настанням холодів.

Готувати до зими потрібно всі яблуні, не поділяючи їх за віковою та сортовою ознакою.

Підготовка яблунь до зими включає такі роботи:

  • прибирання пристовбурного кола;
  • вологозарядний полив;
  • підживлення;
  • зачищення кори та санітарне обрізування;
  • обробка від хвороб та шкідників;
  • захист від опіків та зайців;
  • утеплення ствольного кола.

Отже, всі знають, що віддавши врожай, яблуні скидають листя. Ось тільки слід пам'ятати, що шар опалого листя - це розсадник інфекцій і притулок личинок комах - шкідників яблуні. Саме тому листя і падалицю потрібно зібрати та скласти у компостну купу.

Крім того, всі плодові дерева потребують рясного поливу аж до середини жовтня. Рекомендується під молоді яблуня виливати 2-3 відра води, зрілим деревам необхідно до 6 відер, старим - від 10 до 15. Якщо вода погано йде, "поїте" яблуні з інтервалом у кілька днів.

Ось навіщо потрібен вологозарядний полив:

Популярні новини зараз

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Життя зміниться з сьогоднішнього дня: знаки Зодіаку, чия доля "перевернеться" після Повні

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Тепер розпочнуться важкі часи: українців у Німеччині позбавляють статусу тимчасового захисту – що треба знати

Показати ще
  • збільшення зимостійкості дерев;
  • уповільнення промерзання ґрунту;
  • стимуляція весняного зростання пагонів;
  • підвищення урожайності.

Мета осіннього поливу - ретельно просочити ґрунт на глибину хоча б 60 см.

По-третє, яблуню потрібно мульчувати правильними матеріалами. Найкраще підійде суміш із соломи або твердої деревини, присипаної гравієм: така мульча благополучно прикриє коріння дерева до настання весни.

І ще, після опадання листя, дерево обов'язково потрібно захистити від шкідників. Дротова огорожа допоможе від мишей та зайців, а клейкі стрічки та бар'єрні стрічки не дадуть вразити дерево личинкам зимової п'ядечки.

Пам'ятайте також, що яйцеклади та личинки плодожерки, яблуневої попелиці та інших шкідників влаштовуються на зиму у звивистій корі, а знищити їх можна лише обприскуванням дерев 3% бордоською рідиною або залізним купоросом. Працюйте в суху безвітряну погоду, зрозуміло, якщо не обіцяють нічних заморозків.

Під час підготовки яблунь до зими також обріжте зламані та сухі гілки, а зрізи замажте садовим варом. Крім того, потрібно зачистити кору від моху, лишайників і кори, що відшаровується.

Читайте також:

Листя вишні пожовкло, але ще не жовтень: терміново рятуйте дерево, це кокомікоз

Підготуйте свій сад та дерева до холодів: обов'язково зробіть це після збирання врожаю – наступний рік дасть утричі більше