Власники печей та камінів чудово знають про необхідність регулярного догляду за своїми опалювальними котлами. Так, навіть за найідеальніших умов експлуатації, як мінімум один раз на рік, димохід необхідно чистити. Часто ця операція проводиться співробітниками спеціальних компаній, але за бажання можна впоратися самостійно.

І справді, існує кілька широко відомих способів підтримувати димар у чистоті, не вдаючись до трудомісткого механічного чищення.

Кожен власник приватного будинку знає, що при згорянні палива в опалювальному приладі виділяється сажа. Тепле повітря піднімає її вгору, де вона осідає на стінках димаря. Згодом сажа накопичується, її шар стає дедалі потужнішим. Це призводить до неприємних наслідків:

  • канал для відведення диму звужується, що дає зменшення тяги;
  • прискорюється зношування стінок димаря;
  • зменшується ефективність роботи опалювального приладу;
  • підвищується ймовірність спалаху всередині димовідвідного каналу.

До речі, слід знати, що використання сирих та низькоякісних дров прискорює вироблення сажі та кіптяви в димарі. Чим кращі дрова, тим менше бруду в димарі. Але, як правило, механічне чищення все одно необхідне – два рази на рік, навесні та восени.

Найдієвіший засіб для чищення димоходів – картопляні чищення або просто порізана картопля. Їхня кількість визначається розміром опалювального приладу, але в середньому зазвичай йде біля відра. Очищення висипаються у вогонь. Крохмаль, що виділяється разом з парою, розм'якшує сажу і вона виходить з труби. Після процедури потрібно почистити піч. Іноді таку операцію проводять перед механічним очищенням, яке проходить значно легше.

Ще один поширений засіб від накопичення сажі в димарі – кам'яна сіль. Її теж сиплють на пальне у процесі горіння. Однак такий варіант можна розглядати, швидше, як профілактику утворення сажі. Радикально очистити трубу не допоможе.

Популярні новини зараз

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Показати ще

Крім того, для термічного чищення димаря, як правило, використовуються листяні породи дерев з низьким вмістом смолистих речовин:

  1. Осика - розігріває стінки труби до високих температур, випалюючи сажу. Сухі осинові дрова добре прогорають, залишаючи мінімальну кількість золи. Сильна тяга, що утворюється при горінні, впливає на пластівці попелу і витягує їх із труби, а пара цієї деревини додатково дезінфікує приміщення.

  2. Вільха – менш ефективна, але здатна розм'якшувати сажу. Вільхові дрова горять інтенсивно, утворюючи високе, хоч і не жарке полум'я, а дим має приємний аромат і витягує шлаки.

Деревину можна комбінувати з іншими полінами. Віддайте перевагу дубовим, грабовим або березовим дровам з високою температурою горіння та гарною тепловіддачею.

Відзначимо, що чистий димар – не питання краси (саджу всередині все одно ніхто не побачить), а буквально справа життя та смерті. Так, у практиці пожежників часті випадки, коли сажа, що скупчилася в димарі, призводить до втрати будинку і до загибелі людей. Якщо в димарі виникає спалах, воно з легкістю переходить у пожежу з людськими жертвами.

Чистий димар у хорошому стані при розпалюванні деревним паливом дає майже непомітний, прозорий або білий дим. Якщо ж дим темний, а дрова замість світло-жовтогарячого дають полум'я вже темно-апельсинового кольору, отже, грубка заросла сажею.

Читайте також:

І це не грошове дерево: яка рослина приверне в будинок удачу та багатство – обов'язково поставте на підвіконня

Ви про це сильно пошкодуєте: під якими деревами навесні краще не ставити свій автомобіль

Краще спиляти їх відразу: названі види дерев, яких у жодному разі не повинно бути на дачній ділянці