Кожна досвідчена господиня знає, що ідеальний час для варіння яєць круто (коли яйце повністю зварене) дев'ять хвилин після закипання води. А от якщо на якийсь час не дивитися, то жовток набуває сірувато-зеленого відтінку і причина цього досить проста.

Так, вважається, що під час варіння яєць відбувається один із найскладніших хімічних процесів приготування. А все через сірку у складі білка. Поєднуючись із воднем, вона утворює токсичний сірководень, який у міру нагрівання проникає у продукт. У жовтку, своєю чергою, міститься залізо. Коли воно взаємодіє із сірководнем, з'являються сульфіди. Побачити їх дуже легко у готовому продукті – вони надають жовтку сірувато-зеленого відтінку.

Що ж до яєчної шкаралупи, то варто знати, що вона на 90% складається з вуглекислого та фосфорнокислого кальцію. Коли яйце вариться, цей елемент потрапляє у воду. Саме тому просто виливати її в раковину вважається "справжнім злочином", оскільки її можна остудити та використати для побутових потреб.

Так, вода після варіння яєць дуже корисна для зростання та розвитку кореневої системи кімнатних рослин, оскільки містить органічний кальцій. І справді, саме карбонат кальцію підтримує рН ґрунту на оптимальному рівні.

Ось тільки удобрювати ґрунт рослин такою водою потрібно не більше разу на місяць і це за умови, що інших підживлень немає. Вся справа в тому, що надлишок кальцію може перешкоджати засвоєнню рослинами інших мікроелементів, наприклад, спричиняти порушення засвоєння бору, азоту, а також пов'язувати сполуки заліза, роблячи їх недоступними для засвоєння.

Читайте також:

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Показати ще

Ідеальний маринад без оцту: рецепт консервованих помідорів із аличою на зиму

Його називають "Сонячний нектар": рецепт найсмачнішого яблучного соку з медом на зиму

Взимку ви точно не пошкодуєте, що закрили кілька банок: рецепт перцю, фаршированого баклажанами з часником