Незважаючи на те, що яйця це дуже делікатний продукт, його зовнішній вигляд не змінюється протягом тривалого часу, а тому на око визначити свіжість яйця практично неможливо. Звичайно, ні для кого не секрет, що можна розбити яйце і спробувати визначити його свіжість на запах, але є й інші способи.

Подивіться спочатку стан шкаралупи. У свіжого яйця вона буде шорстка і матова, а в того, що вже полежало довго - гладка на дотик і блищатиме на світі.

Перевірте яйце на міцність, злегка стиснувши. Дивіться, щоби не тріснуло. Якщо ви бачите, що шкаралупа м'яка на дотик та ще й у плямах – не купуйте.

Якщо зовні яйце без ознак старості, тоді переходимо до другого лайфхаку. Потрясіть його в руці. Якщо яйце свіже, то ви не відчуєте жодного руху всередині, а в залежаному відчуєте легке хлюпання.

Можете покрутити яйце. Укладіть його на рівну неслизьку поверхню і поверніть. Воно обернеться навколо своєї осі швидко кілька разів, якщо не свіже. А решта – крутитиметься не так активно.

Крім того, господині розповідають, що свіжі та залежні яйця мають різну вагу. Беріть краще те, що найважче. Воно буде свіжим.

Популярні новини зараз

Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом

Доплати до пенсії: які види соціальної допомоги отримають пенсіонери

"Мімоза" на столі більше не з'явиться: рецепт салату "Маркіза", який давно замінив радянську класику

Віра Брежнєва одразу після потяга несподівано опинилася у Києві: українці шоковані

Показати ще

Можна перевірити яйце на запах.

Свіжі яйця мають запах вапна, але чим довше вони зберігаються, тим більше поглинають запахи продуктів, що лежать поруч.

І насамкінець застосуємо світло для перевірки: посвітите на яйце. Якщо під шкаралупою видно темні плями, залиште його на прилавку.

До речі, яйця можна зберігати як у холодильнику, так і за кімнатної температури. Однак у холодильнику вони збережуться довше. Оптимальна температура зберігання становить від 0 до 5 градусів Цельсія. При вищій температурі яйця швидше псуватимуться.

важливо!

  • Яйця не можна зберігати у дверцятах холодильника. Вся справа в тому, що температура в дверцятах вище, ніж в іншому холодильнику, що може призвести до більш швидкого псування яєць.

За ГОСТом, термін придатності сирих курячих яєць становить:

  • 25 днів за температури від 0 до 20 градусів;
  • 7 днів для дієтичних яєць за тієї ж температури;
  • 90 днів для яєць, що зберігаються при температурі від -2 до 0 градусів. Це можливо лише в спеціальних промислових холодильниках, де точно витримується температура, вологість та інші параметри.

При цьому термін придатності митих яєць становить лише 12 діб.

Читайте також:

Ідеальний маринад без оцту: рецепт консервованих помідорів із аличою на зиму

Його називають "Сонячний нектар": рецепт найсмачнішого яблучного соку з медом на зиму

Взимку ви точно не пошкодуєте, що закрили кілька банок: рецепт перцю, фаршированого баклажанами з часником