Незважаючи на те, що яйця це дуже делікатний продукт, його зовнішній вигляд не змінюється протягом тривалого часу, а тому на око визначити свіжість яйця практично неможливо. Звичайно, ні для кого не секрет, що можна розбити яйце і спробувати визначити його свіжість на запах, але є й інші способи.
Подивіться спочатку стан шкаралупи. У свіжого яйця вона буде шорстка і матова, а в того, що вже полежало довго - гладка на дотик і блищатиме на світі.
Перевірте яйце на міцність, злегка стиснувши. Дивіться, щоби не тріснуло. Якщо ви бачите, що шкаралупа м'яка на дотик та ще й у плямах – не купуйте.
Якщо зовні яйце без ознак старості, тоді переходимо до другого лайфхаку. Потрясіть його в руці. Якщо яйце свіже, то ви не відчуєте жодного руху всередині, а в залежаному відчуєте легке хлюпання.
Можете покрутити яйце. Укладіть його на рівну неслизьку поверхню і поверніть. Воно обернеться навколо своєї осі швидко кілька разів, якщо не свіже. А решта – крутитиметься не так активно.
Крім того, господині розповідають, що свіжі та залежні яйця мають різну вагу. Беріть краще те, що найважче. Воно буде свіжим.
Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом
Доплати до пенсії: які види соціальної допомоги отримають пенсіонери
"Мімоза" на столі більше не з'явиться: рецепт салату "Маркіза", який давно замінив радянську класику
Віра Брежнєва одразу після потяга несподівано опинилася у Києві: українці шоковані
Можна перевірити яйце на запах.
Свіжі яйця мають запах вапна, але чим довше вони зберігаються, тим більше поглинають запахи продуктів, що лежать поруч.
І насамкінець застосуємо світло для перевірки: посвітите на яйце. Якщо під шкаралупою видно темні плями, залиште його на прилавку.
До речі, яйця можна зберігати як у холодильнику, так і за кімнатної температури. Однак у холодильнику вони збережуться довше. Оптимальна температура зберігання становить від 0 до 5 градусів Цельсія. При вищій температурі яйця швидше псуватимуться.
важливо!
- Яйця не можна зберігати у дверцятах холодильника. Вся справа в тому, що температура в дверцятах вище, ніж в іншому холодильнику, що може призвести до більш швидкого псування яєць.
За ГОСТом, термін придатності сирих курячих яєць становить:
- 25 днів за температури від 0 до 20 градусів;
- 7 днів для дієтичних яєць за тієї ж температури;
- 90 днів для яєць, що зберігаються при температурі від -2 до 0 градусів. Це можливо лише в спеціальних промислових холодильниках, де точно витримується температура, вологість та інші параметри.
При цьому термін придатності митих яєць становить лише 12 діб.
Читайте також:
Ідеальний маринад без оцту: рецепт консервованих помідорів із аличою на зиму
Його називають "Сонячний нектар": рецепт найсмачнішого яблучного соку з медом на зиму