Овочі і фрукти завжди займали почесне місце на столах українців. Ще б пак, влітку села в Україні оживали від соковитих ягід, запашної зелені та щедрого урожаю огірків та помідорів. В той же час осінь дарувала завжди врожай грибів, яблук, груш та гарбузів. 2024-тий рік став періодом парадоксів, адже через аномальну спеку і засуху огірки стали розкішшю для українців. Зовсім інша історія з помідорами.

І справді, на українському ринку спостерігається стійке зниження вартості помідорів.

Так, помідори в останній тиждень липня 2024 року цінились дорожче, аніж зараз. Тоді було 50-80 гривень у супермаркетах, та 50 гривень на ринках міста. Сьогодні соковиті свіжі помідори різних сортів можна знайти і за 20 гривень, хоча є й дорожчі — до 50 гривень (що еквівалентно 0,49-0,97 доларів США).

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Справа в тому, що у багатьох областях погода стабілізувалася, що дозволило відновити кампанію зі збирання ґрунтового помідора.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

І хоч збір томатів ведеться практично у всіх регіонах України, але попит з боку покупців на цю продукцію через незадовільні якісні показники, залишається на низькому рівні.

"Рослини сильно страждають від спекотної посушливої ​​погоди, плоди пошкоджені сонячними опіками, на них нерідко з'являються тріщини, що знижує товарний вид продукції", – йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначили, що зараз ціни на томати на внутрішньому ринку в середньому на 25% дорожче, ніж рік тому. Таку ситуацію українські виробники пояснюють загальним зниженням виробництва помідорів у країні.

До слова, огірки цього року рекордно дорогі. Якщо торік вони вартували 20-25 грн/кг, то цього року — вдвічі дорожчі: 50 гривень і не менше. Натомість у деяких продавців їхня ціна є ще вищою — до 65 гривень на ринку.

Читайте також:

У неї закохуються після першого шматочка: рецепт апетитної кабачкової піци з сиром, ковбасою та помідорами

Шикарна закуска на будь-який випадок: рецепт грузинського салату з баклажанами, помідорами та сиром

Ви точно не пошкодуєте, закривши кілька баночок: рецепт домашнього кетчупу з яблуками та помідорами на зиму