Вирощування солодкого болгарського перцю – справа досить клопітна, але вигідна. Ще б пак, ця городня культура вважається однією з найпопулярніших у літньому меню українців. Ось тільки мало виростити перець, потрібно ще навчитися правильно його збирати.

І справді, багато городників скаржаться, що плоди солодкого болгарського перцю зберігаються дуже погано, тому їх доводиться відразу ж вживати чи переробляти.
Як виявилося, швидко втратити врожай ризикують ті дачники, які неправильно зрізають перці з кущів.

Так, зрізати кожен перець треба так, щоб на ньому залишалася плодоніжка завдовжки 4-5 сантиметрів. Збереження на овочі стеблового органу достатньої довжини збільшує шанси підвищення лежкості перців.

Важливо!

  • Щоб процес збирання врожаю не супроводжувався серйозними труднощами, бажано використати досить гострі ножиці.

Зазначимо, що солодкий болгарський перець можна збирати практично будь-коли. Але він досягає піку смакових характеристик, коли повністю дозріває, набуваючи червоного, жовтого, помаранчевого або шоколадного відтінку - це називається біологічною зрілістю.

Однак досвідчені городники рекомендують збирати перчинки, що ще не зовсім дозріли, що знаходяться у фазі так званої технічної стиглості.

Довідка:

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Показати ще
  • Стан технічної стиглості зазвичай настає через 2 – 2,5 місяці після появи сходів. У цей час плоди вже досягають розміру, характерного для того чи іншого сорту, але ще не мають належного забарвлення.
  • Терміни технічного дозрівання індивідуальні для різних сортів і мають бути зазначені на пакетиках насіння.

Перці, що досягли технічної стиглості, здатні лежати до двох місяців і навіть більше. У цей час вони поступово дозрівають, не втрачаючи своїх харчових та товарних якостей.

Вважається, щоб перейти з однієї фази стиглості в іншу, тобто з технічної в біологічну перцю необхідно від декількох днів до двох з половиною тижнів. Тривалість процесу залежить від багатьох факторів, але в першу чергу від температури навколишнього повітря. Чим вона вища, тим швидше йде дозрівання.

А ось для заготівлі насіння болгарський перець збирають виключно в стадії біологічної стиглості, коли плоди мають всі характерні для даного сорту ознаки, найбільш помітним з яких є колір.

До речі, існує кілька способів зберігання болгарського та гострого перцю після збирання врожаю. Свіжий перець зберігається близько 2-х місяців при температурі від 0 до -2 ° С та вологості 80-90%. Але його також можна "зберігати" на кущі, засушувати та заморожувати.

Читайте також:

Результат вас здивує: чим потрібно підгодувати перець, щоб він виріс розміром із два кулаки і був солодким

Допоможе найдешевша каша: чим підгодувати перець, щоб він виріс розміром із два кулаки

У тіні чи на сонці: де найкраще садити болгарський перець, щоб він виріс солодким та м'ясистим