Сучасний світ важко уявити без кави. Ще б пак, одні випивають чашку кави вранці, щоб підбадьоритися, інші - увечері в компанії друзів, а деякі - після кожного прийому їжі. Ось тільки замість задоволення цей напій, як виявилося, може спровокувати проблеми зі здоров'ям, адже за оцінками експертів частка контрафактної кави в Україні сягає 30%.

Так, в Одесі правоохоронці накрили підпільний цех із виготовлення фальсифікованої кави. Місцевий житель збував підробку по всій країні, проте тепер залишився без свого "прибуткового бізнесу".

Про те, як масово обдурював українців одеський "бізнесмен" повідомили у Нацполіції та у Бюро економічної безпеки.

Зважаючи на те, що з початку 2024 року ціни на каву у світі зросли майже на 24%, цим не могли не скористатись ті, хто любить "легкі гроші". Таким чином в Одесі з'явилось приміщення, де в антисанітарних умовах фасувалась кавова сировина в упаковки з айдентикою світових брендів.

"Жодних договорів, дозвільних документів та ліцензій на використання популярних торгових марок у бізнесмена не було", - йдеться в повідомленні поліції.

На опублікованих фото якої можна розглянути, що одним із брендів, під які шахрай підробляв каву, є Lavazza.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

При цьому наголошується: у справі правоохоронці провели 4 обшуки за місцями проживання та діяльності зловмисника. Під час обшуків правоохоронці вилучили майже 700 кг кавових зерен і розчинної кави, пристрої для фасування і пакування кавової продукції, полімерні пакети різних об'ємів, а також гроші, отримані від незаконної діяльності.

"Приблизна вартість вилученого майна становить майже на 1,6 млн грн. Триває досудове розслідування. Встановлюється повне коло причетних осіб", – розповіли правоохоронці.

Свою каву "бізнесмен" продавав на ринках, у вуличних кіосках і на стихійних торгових точках. Також її можна було знайти в деяких магазинах, особливо в невеликих містах і селах.

Зазначимо, що фальсифікація кави в Україні є серйозною проблемою. Найбільше фальсифікують популярні марки кави, які користуються високим попитом у споживачів. До таких марок відносяться Якобс, Nescafe, Lavazza, Starbucks, Carte Noire.

Існує кілька видів фальсифікації кави. Найпоширенішими є:

  • Заміна натуральної кави на сурогати. Найчастіше для цього використовують цикорій, ячмінь, горох, кукурудзу та інші рослинні продукти.
  • Додання до кави різних домішок. Це може бути дешева кава, ароматизатори, барвники, консерванти та інші речовини.
  • Зниження якості кави. Це може бути досягнуто шляхом використання старої, затхлої кави, кави низької якості або кави, яка неправильно зберігалася.

Читайте також:

Повернення Криму: головнокомандувач ЗСУ зробив важливу заяву

І ось як назвати таку людину: жінка викинула з вікна багатоповерхівки кішку, яка заважала їй спати

Будьте готові віддати 23% від продажу житла: кого з українців це торкнеться і що потрібно знати