Кожен досвідчений городник знає, що якщо викопати часник раніше терміну, то він буде м'яким, а якщо запізнитися – то овоч не зможе довго зберігатись. Саме тому дуже важливо знати правила збирання літньої та озимої рослини.
Отже, для точного визначення часу збирання врожаю часнику, досвідчені городники залишають кілька стрілок із насінням. Вважається, що як тільки оболонки суцвіть розкриватимуться - значить настав час збирати врожай.
Також можна взяти кілька головок часнику та візуально їх оцінити. Як правило, дозрілий часник ні з чим не переплутаєш: коріння виглядає сухим і сірим, а сам часник змінив свій відтінок.
А ще варто звертати увагу на пір'я. Якщо часник встиг дозріти, то практично завжди нижнє пір'я буде виглядати сухим.
До речі, багато українців вірять, що для збирання часнику потрібно орієнтуватися на місячний календар. Так, у липні 2024 року найкращими днями для збирання часнику на зберігання є дати: 25, 26, 27, 28 та 29 липня. А ось найбільш несприятливі дні для цієї справи – 20, 21 та 22 липня.
Відключення світла завтра, 22 листопада: Укренерго озвучив графіки – заряджайте павербанки та ліхтарики
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
Доплати до пенсії: які види соціальної допомоги отримають пенсіонери
Олексій "Позитив" Завгородній вперше зізнався, як освідчився Сахневич: обидвоє були в шлюбі
Як виглядає дозрілий літній часник:
- бадилля жовтіє, починає хилитися до землі;
- коренева шийка висихає;
- голівки стають міцними;
- часточки відокремлюються і легко очищаються від лушпиння;
- луска на головках стає фіолетового кольору.
Як правильно викопувати часник:
- За 10 днів до збирання від цибулин потрібно частково відгрібати землю.
- Прибирання часнику необхідно проводити в суху та сонячну погоду.
- Головки необхідно підкопувати вилами або лопатою разом із стеблами та листям.
- При цьому важливо акуратно очищати їх від землі та укладати тонким шаром на просушування на негаряче сонце.
- Для просушування часник можна зв'язати в пучки та підв'язати на сонці. Через кілька тижнів стебла та коріння потрібно відрізати.
Читайте також:
Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне
Вам допоможе звичайна гірчиця: як до блиску помити посуд, якщо в будинку немає гарячої води