Кожен дачник знає, щоб урожай добре зберігся, потрібно добре підготувати льох до зими. Ще б пак, буде дуже прикро, якщо через цвілі чи черв'яки пропаде частина хорошого врожаю.

Насамперед у льоху потрібно провести ревізію. Дістаньте все, що лежить на полицях та в ящиках. Огляньте банки та залишки торішнього врожаю. Вирішіть, що можна залишити в льоху на ще одну зиму, а що час викидати. Наприклад, старі торішні картоплини, трупики моркви або буряків, що замуміфікувалися, — все це слід вигрібти з кутів і викинути.

Далі перевіряємо полиці та перегородки. Якщо якась дошка підгнила, то слід замінити її. Якщо полиці можна зняти, рекомендується винести їх на вулицю в сонячну погоду на пару днів, щоб вони просохли.

Також потрібно обов'язково перевірити, чи щільно зачиняються двері і чи не просіла вона.

Далі черга дезінфекції. Найкраще побілити льох свіжогашеним вапном, а якщо його немає, то рекомендується розвести темний розчин марганцівки і обприскати їм стіни і стелю.

Якщо в льоху є дерев'яні покриття, балки або опори, їх необхідно ретельно обробити розчином (5-10%) мідного купоросу. Це легко зробити за допомогою поролонового валика чи губки, змочених у розчині. А краще розпорошити його з садового обприскувача чи пульверизатора.

Популярні новини зараз

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Її навіть не потрібно варити: рецепт швидкої та апетитної аджики на зиму без болгарського перцю

Показати ще

Якщо на стінах льоху накопичилося багато конденсату і утворилася пліснява, значить у приміщенні надто волого. Позбутися вогкості в льоху можна за допомогою жаровні. Спочатку відкрийте всі люки, двері та труби, які ведуть у льох, потім поставте по центру льоху жаровню і розпаліть, дайте тирсі повністю прогоріти. Жарівня не тільки просушить повітря, а й обробить стіни від плісняви ​​за допомогою диму. Під час сушіння льох має бути порожнім.

І не забудьте розкласти по льоху родентициди – засоби від мишей та щурів. Ціна їх невелика, а ефективність висока.

Також можна розкласти поверх овочів, на підлозі та полицях велика кількість колючих суцвіть будяка. Вони обов'язково причепляться до хутра миші, що пробігає, чим доставлять останній сильний занепокоєння. В результаті миша або гине, або йде.

Читайте також:

Він ідеально підійде для м'яса та салатів: рецепт найсмачнішої маринованої цибулі на зиму без стерилізації.

Це дуже тривожний дзвіночок: що означає, якщо на вашій ділянці почав рости чистотіл

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне