У п'ятницю, 19 липня 2024 року, з'явилися повідомлення про витік радіації на Ростовській АЕС. Про це повідомили деякі місцеві блогери та російські ЗМІ. І хоч кремлівська влада всі повідомлення про поломки та витік називає фейками, а також запевняє, що "Ростовська АЕС працює штатно", але серед росіян уже наростає паніка і вони згадують Чорнобиль.

Так, наприклад, інформацію про ймовірний витік опублікував керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко . Він посилається на твіт людини, яка пише під обліковим записом Serg Volin у Х (в описі сторінки зазначено, що той "колишній аналітик ЦРУ"), опублікований увечері 18 липня.

"Радіаційна аварія на Ростовській АЕС Радіаційна хмара рухається вглиб Росії. Це теж наслідки "СВО", між іншим", – зазначив він.

При цьому слід зазначити, що ні заяв від МАГАТЕ, ні інших заяв інших регулюючих органів, ні Європи, ні нашої держави, ДСНС, Укргідрометцентру не було.

Також і в Росатомі стверджують, що повідомлення про радіаційну аварію на Ростовській АЕС — фейкові.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Стабільність радіаційного фону на Дону підтвердили і в управлінні Росспоживнагляду по Ростовській області. Відомство навіть опублікувало дані спостережень на 8:30 19 липня.

Тим часом, за даними із соцмереж, радіаційна хмара нібито рухається вглиб Росії. Вже з'явились карти можливого забруднення.

Росіяни схильні вірити в аварію на Ростовській АЕС, оскільки південні регіони країни зіткнулися із відключеннями електроенергії. Так, хоч "Росенергоатом" і оголосив, що перший енергоблок станції, вимкнений 16 липня через збій, повернули в роботу, але проблеми з електрикою в РФ не припинилися: The Moscow Times написало 19 липня, що обвалення енергомереж продовжується і в курортних містах на півдні, світла також немає в окупованому Криму, але з інших причин.

Також усім відомо, що російська влада стабільно замовчує такі ситуації, що відбуваються з ядерною та радіаційною безпекою, це було неодноразово. Наприклад, свого часу росіяни промовчали, що у них сталася аварія на комбінаті, який переробляє відпрацьоване ядерне паливо. Також була ситуація, коли загинули п'ятеро чи вісім співробітників Росатому.

Довідка:

  • Ростовська АЕС Це – це чотири енергоблоки ВВР-1000, подібні до українських — і на Запорізькій АЕС, і на Хмельницькій, Рівненській та Південноукраїнській. Це досить надійні енергоблоки ще радянського дизайну.

Читайте також:

Депутати дуже бідно живуть та вимагають, щоб їм підвищили пенсії чи не на 30 тисяч гривень

Тепер вам світло точно не відключать: Кабмін ухвалив дуже важливе рішення – кого торкнеться

А ось тепер розпочнуться сюрпризи: водіїв уже попередили про подорожчання палива