Ось уже довгий час дієтологи намагалися достукатися до суспільства, що певні напої негативно впливають на здоров'я людини і здатні навіть скорочувати тривалість життя. Мова про солодкі газовані напої, що містять воду, вуглекислий газ, цукор, кофеїн, різні барвники, підсолоджувачі, ароматизатори та консерванти. Схоже, до думки лікарів та дієтологів дослухалися народні депутати.

Стало відомо, що Україна може приєднатися до списку 50 країн світу, які вже запровадили податки на солодкі напої.

Так, у четвер, 18 липня 2024 року, фінансовий комітет Верховної Ради підтримав законопроект щодо запровадження акцизного податку на напої з додаванням цукру (або інших підсолоджувачів чи ароматичних речовин) з наступного року.

Про це повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.

"Ну комітет підтримав №9032-1 про запровадження податку на солодку воду з наступного року. Я не голосував. Не розумію, як це можна адмініструвати нормально", - заявив він.

За його словами, "За" проголосували 16 членів комітету.

Популярні новини зараз

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до податкового кодексу віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з додаванням цукру чи інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.

При цьому депутати не уточнювали, що введення акцизів на солодку воду додасть до бюджету близько 7,5 мільярдів гривень.

Зазначимо, що акциз торкнеться всіх солодких напоїв на полицях українських магазинів, що значно позначиться на їх ціні. Наприклад, на пляшку Coca-Cola це буде десь 4,5 грн податку на літр.

"Ініціатива покликана сприяти захисту здоров'я людей… через зниження споживання населенням цукру та підсолоджувачів", - заявив голова комітету Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

За словами Гетьманцева, платниками податку визначаються виробники та імпортери напоїв.

Варто зазначити, що запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві Європейського Союзу 2020/262 від 19 грудня 2019 року.

Як повідомлялося раніше, вчені з Університету Південної Кароліни, Медичної школи Гарварду, Університету Айови та інших інститутів провели дослідження, яке показало, що вживання навіть одного солодкого напою на день підвищує ризик розвитку раку печінки та смерті від хронічних хвороб печінки у жінок похилого віку.

Читайте також:

Депутати дуже бідно живуть та вимагають, щоб їм підвищили пенсії чи не на 30 тисяч гривень

Тепер вам світло точно не відключать: Кабмін ухвалив дуже важливе рішення – кого торкнеться

А ось тепер розпочнуться сюрпризи: водіїв уже попередили про подорожчання палива