Якщо вірити статистиці, то мінімальна пенсія в Україні становить 2361 гривню, а максимальна пенсія у 2024 році передбачає 23610 гривень. Проте вже незабаром верхній кордон можуть підняти – саме з такою вимогою до Конституційного суду звернулось 56 осіб.

У той час, як основна частина українців змушена заощаджувати на продуктах та одязі, народні депутати завжди жили на широку ногу. При цьому ситуація не змінюється, коли народний обранець вирушає на заслужений відпочинок.

Так, депутатські пенсії навіть без урахування доплат, підвищень, надбавок та компенсаційних виплат становлять чималу суму. Наприклад, у січні 2023 року йшлося про суму 15 356 гривень, а зараз середня пенсія депутатів становить 17 800 грн.

Однак, ця виплата влаштовує не всіх, тому 56 народних депутатів звернулися до Конституційного суду. Вони вимагають повернути норму закону, згідно з якою зарплати парламентарям мають підвищувати до 60% зарплати нардепа, що діє.

Про це пише Обозреватель .

Довідка:

Популярні новини зараз

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще
  • 2015-го особливі пенсійні права для народних депутатів було скасовано. Тому зараз замість того, щоб їх пенсії підвищувати залежно від зарплати нардепа, що діє, проводять індексацію.

Якщо КСУ погодиться із вимогами народних депутатів, їх пенсії можуть підняти у середньому до 29 тис. грн. Тобто підвищення становитиме понад 10 тис. грн.

Більше того, нардепи зможуть через суд вимагати Пенсійного фонду компенсувати їм невиплачені суми за минулі роки. Йдеться про сотні тисяч гривень, які можуть через суди отримати у парламенті.

У переліку народних депутатів, які підписали звернення, є парламентарі з "Опозиційної платформи – За життя", "Батьківщини", "Слуги народу", "Довіри", групи "Відновлення України" та партії "За майбутнє".

З повним переліком нардепів, які підписали звернення, можна ознайомитись тут .

Важливо!

  • Народні депутати мають право звертатися до Конституційного суду та вимагати визнати певні рішення уряду та закони неконституційними, а от звичайні українці своїх прав у Конституційному суді відстояти не можуть.

Що цікаво, останній раз депутати зверталися до КСУ ще 2021-го: тоді вони просили надати тлумачення Конституції про множинне громадянство.

Читайте також:

Путін в істериці: наказав бити дронами по українських полях, щоб спалити весь урожай

Тепер проблеми почнуться у кожного: що станеться, якщо ви проігноруєте повістку поштою

Потужна аварія на Львівщині: у маршрутки знесло передню частину після удару з бензовозом – без жертв не обійшлося