Стало відомо, що з 17 липня прикордонники почнуть перевіряти наявність військово-облікових документів у всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які виїжджають за межі України.

За відсутності такого документа у перетині кордону відмовлятимуть. Також підставою відмови буде наявність у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку до Національної поліції.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону у вівторок, 16 червня.

При цьому українці можуть пред'являти паперовий військово-обліковий документ у вигляді книжечки, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного чи військово-обліковий документ в електронній формі з наявністю QR-коду для його зчитування прикордонниками.

До речі, вже відомо, що близько 40 чоловікам було відмовлено у перетині кордону станом на 7.00 ранку 17 липня 2024 року через відсутність обов'язкових документів військового обліку.

"Станом на 7 ранку є близько 40 (відмов чоловікам у перетині кордону – ред.). Це ніяк не впливає на даний момент на черзі. Ми не відзначали з 00:00 до 7:00 ситуацій, які б впливали на зменшення перетину кордону Відмови є, не можу сказати, що це вкрай катастрофічна кількість. Хтось забув військово-обліковий документ, хтось його не мав, але більшість тих, хто перетинав кордон, мова про чоловіків. обліковий документ мали", - заявив журналістам представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Андрій Демченко також закликав людей з розумінням поставитися до правил, які діють на кордоні та завчасно готуватимуться.

Щодо категорій, кому дозволено перетинати кордон, то вони, за словами Демченка, не змінилися і зафіксовані в постанові уряду №57.

Так, військовозобов'язані громадяни мають право виїзду за кордон за такими підставами:

  • за станом здоров'я;
  • для навчання;
  • якщо вони є держслужбовцями;
  • за сімейними обставинами;
  • за професією.

При цьому у військово-облікових документах осіб, які виїжджають на підставі відстрочки від мобілізації, має бути відповідна позначка.

Нагадаємо, що під час дії військового стану виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років за межі України забороняється. Цю норму закріплено указом президента № 64/2022, а порядок виїзду за кордон — постановою КМУ № 57.

Читайте також:

Можна тільки позаздрити: Потап показав, як під час війни проводить час у Європі

Будьте обережні при обміні доларів: українців попередили про серйозну небезпеку в обмінниках

Путіну мало не здасться: Велика Британія готується "притопити" важливі кораблі Росії - що відомо